Програма соціально-економічного розвитку Арбузинської селищної територіальної громади на 2024 – 2026 роки

Дата: 02.12.2021 16:19
Кількість переглядів: 882

АРБУЗИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

Миколаївської області

РІШЕННЯ

 

            від  08 грудня   2023  №8                                   ХХХV позачергової сесії 

            смт. Арбузинка                                                   дев’ятого скликання

                

Про затвердження Програми соціально-економічного

розвитку Арбузинської селищної  територіальної громади

на 2024-2026 роки

 

 Відповідно до  статті 25, п.22 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону  України «  Про  державне  прогнозування  та  розроблення  програм  економічного  і  соціального  розвитку  України»,   п. 3 статті 16 Закону України «Про засади державної політики» , з  урахуванням  Державної стратегії  регіонального розвитку на  2021-2027 роки, затвердженої  постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2003 № 621 « Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проектів Бюджетної декларації та державного бюджету ( зі змінами) ,    Стратегії розвитку  Миколаївської області на  період до 2027року,   « Стратегії  сталого  розвитку  Арбузинської  селищної  об’єднаної  територіальної  громади  на  2019 – 2026  роки, з  метою створення умов для  стабільного  економічного зростання та  забезпечення сталого економічного розвитку територіальної громади, Арбузинська  селищна  територіальна  громада

 

ВИРІШИЛА:

           1.Схвалити  проєкт Програми соціально-економічного розвитку Арбузинської селищної  ради на 2024-2026 роки .

          2.Затвердити Програму соціально-економічного  розвитку Арбузинської селищної  територіальної громади  на 2024-2026 роки (додається).

         3. З метою реалізації заходів, намічених Програмою соціально-економічного розвитку Арбузинської селищної територіальної громади на 2024-2026 роки,  на сесії селищної ради, при необхідності, вносити корективи до окремих пунктів.

             4. При формуванні селищного бюджету на відповідні роки, передбачити кошти в межах фінансових ресурсів на реалізацію даної Програми.

             5.Вважати  таким, що  втратило  чинність  рішення ІІІ  чергової  сесії Арбузинської селищної  територіальної громади № 1 від 24 грудня 2020  про  з

 

 

затвердження  «Програми соціально – економічного розвитку території громади Арбузинської  селищної ради на 2021-2023 роки та  всі  додатки  які  приймалися  до  програми   протягом 2021 -2023  років.

      6.Виконавчому комітету Арбузинської  селищної територіальної громади  забезпечити виконання заходів Програми.

 7.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії селищної ради.

 

                Селищний голова                                            Євгеній ТРАВЯНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Програма

      соціально-економічного розвитку

Арбузинської територіальної громади

на 2024-2026 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Арбузинка – 2024

 

 

 

ЗМІСТ

Вступ.

І. Соціально-економічна характеристика громади

1.1 Коротка характеристика громади

1.2 Історія створення та туристичний потенціал

1.3. Демографічна ситуація, ринок праці

ІІ. Економічний розвиток громади

2.1 Промисловий та аграрний сектор

2.2 Підприємництво, сфера торгівлі та побутових послуг

2.3 Житлово-комунальна інфраструктура

2.4 Дорожньо-транспортна інфраструктура

2.5 Земельні відносини

2.6 Реалізація проєктів у громаді

ІІІ. Соціальна інфраструктура громади

3.1 Освіта

3.2 Соціальний захист

3.3 Охорона здоров’я

3.4 Культура

3.5 Спорт

ІV. Фінансово-бюджетна характеристика громади

V. Основні проблеми соціально-економічного розвитку громади

VІ. Основні напрямки та завдання соціально-економічного розвитку громади на 2024-2026  роки

VІІ. Фінансове забезпечення реалізації Програми соціально - економічного розвитку

VІІІ. Механізм моніторингу та       оцінки        результативності реалізації Програми соціально-економічного розвитку.

 

 

Додатки:

Додаток 1 «Результативні показники (індикатори) Програми соціально-економічного розвитку Арбузинської територіальної громади».

Додатки 2-7 «Перелік заходів Програми соціально-економічного розвитку Арбузинської територіальної громади на 2024-2026 роки».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Арбузинська  територіальна громада утворена в серпні 2017 року внаслідок об»єднання однієї селищної та чотирьох сільських рад, згідно з рішенням 30 позачергової сесії 7 скликання Арбузинської селищної ради «Про добровільне обєднання територіальних громад» від 10.08.2017 р.

До складу громади увійшло 13 населених пунктів: смт. Арбузинка, с. Агрономія, с. Новоселівка, с. Марянівка, с. Кавуни, с. Новокрасне, с. Полянка, с. Вишневе, с. Воля, с. Нові ставки, с. Колос добра, с. Шкуратове та селище Костянтинівка.

Програма соціально-економічного та культурного розвитку Арбузинської селищної ради на 2024-2026 роки (далі - Програма) розроблена відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм соціально-економічного розвитку України», наказу Мінрегіону від 30.03.2016р. №75 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо формування і реалізації прогнозних та програмних документів соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади».

Програма базується та враховує головні цілі та завдання, які визначені - Державною  стратегією регіонального розвитку  на 2021-2027 роки, затверджена  постановою Кабінету  Міністрів  України від  05.08.2020 року № 695;  стратегією  розвитку  Миколаївської  області  на  період до 2027  року; стратегією  сталого розвитку  Арбузинської  селищної  об’єднаної територіальної  громади на 2019-2026 роки; законом України  « Про  державне прогнозування  та  розроблення  програм  економічного і  соціального  розвитку України.

 Програма розроблена для визначення пріоритетних цілей, виконання основних завдань та заходів економічного, соціального та культурного розвитку громади на середньостроковий період з урахуванням сучасних реформ децентралізації.

Програма ґрунтується на аналізі розвитку поточної економічної ситуації, актуальних проблем соціально-економічного розвитку громади, визначає оперативні цілі і заходи економічної та соціальної політики, на основі прогнозних показників економічного і соціального розвитку на 2024-2026 роки.

Головною метою Програми є створення умов для економічного зростання та удосконалення механізмів управління розвитком громади на засадах ефективності, відкритості та прозорості, посилення інвестиційної та інноваційної активності, забезпечення належного функціонування інфраструктури громади, дотримання екологічних стандартів, підвищення конкурентоспроможності громади, доступності широкого спектра соціальних послуг та зростання добробуту і підвищення якості життя населення за  рахунок утримання позитивних та  подолання негативних тенденцій в економіці.

Програму розглянуто та погоджено на засіданнях робочої групи з підготовки Програми, виконавчого комітету та комісій селищної ради, доопрацьовано з урахуванням внесених пропозицій.

Реалізацію заходів Програми буде забезпечено за наявності фінансування з державного, обласного та селищного бюджетів, коштів підприємств, фондів міжнародних фінансових організацій та інвесторів, спонсорської допомоги та інших джерел, не заборонених законодавством України. У процесі виконання Програма може уточнюватися шляхом внесення змін і доповнень до неї, із наступним затвердженням рішеннями селищної ради.

 

 

І. Соціально-економічна характеристика громади

 

1.1 Характеристика громади

смт Арбузинка – районний центр Арбузинського району Миколаївської області, розташований в 138 км на північно-захід від міста Миколаїв. Мінімальна  відстань до  адміністративного центру становить - 4 км( ст.Кавуни), максимальна -32 км ( Агрономія ).

Арбузинська територіальна громада базується на території Арбузинської селищної ради, Новокрасненської сільської ради, Агрономійської  сільської  ради, Новоселівської  сільської  ради та Кавунівської  сільської  ради.

Згідно схеми фізико-географічного розташування громада розташовується в степовій зоні південних околиць Придніпровського плато у північно-західній частині Миколаївської області в границях середнього Побужжя. Грунтовий покрив представлений переважно чорноземами звичайними середньо-гумусними, багатими на поживні речовини та потенційно родючими.

Рельєф спокійний з стійким ухилом. Перепад відміток від 77,15 до 74,67 м. Територія громади має густу мережу ярів, балок та річкових долин.

Природа Арбузинської селищної  територіальної  громади характерна степовій зоні, що межує із лісостеповою зоною. Більш ніж 60 видiв мiсцевої флори ендемiчнi для Причорномор'я, 30 видів рослин занесені до Червоної книги України. Фауна нараховує більше ніж 1900 видів. З них 110 занесені до Червоної книги України, а 26 – до Європейського червоного списку. Герпетофауна представлена 10 видами земноводних і 9 видами плазунів, орнітофауна налічує близько 200 видів птахів. З них на території гніздиться близько 100 видів, а решта зустрічається під час міграцій, перельотів та на зимівлі.

Клімат – помірно-континентальний. Середньорічна температура повітря дорівнює  +8,3 С. Найбільш холодний місяць – січень із середньомісячною температурою – 5,8 С, найтепліший – липень із середньомісячною температурою  + 19,4 С.

Середньорічна кількість опадів 425 – 450 мм, найбільша їх частина випадає в червні – липні. Середня кількість днів із сніговим покривом – 81. Літо характеризується значною кількістю ясних сонячних днів і рідкісними, але сильними дощами, що супроводжуються грозами. Вітри переважно північного, північно-західного напрямку. Середньорічна швидкість вітру 3,9 м/с.

Значним потенціалом району є її мінерально-сировинна база, яка представлена родовищами корисних копалин: сірого та чорного граніту, гнейсів, піску, жорстви, каоліну, суглинок.

До складу громади входять 13 населених пунктів, у тому числі: 1 селище иіського типу - Арбузинка, 11 сіл   - Новокрасне, Полянка, Вишневе, Агрономія, Новий  Ставок, Новоселівка, Марянівка, Воля, Кавуни, Колос Добра, Шкуратове та селище – Костянтинівка.

Мінімальна відстань населених пунктів до адміністративного центру становить -  6 км, максимальна - 14 км.

Площа громади складає 43048,07 км.кв. Землі сільськогосподарського призначення становлять – 39333,3532 га, рілля – 35263,3659 га.

На території, яку охоплює громада, зареєстровано 594  юридичні особи,   фізичних осіб підприємців -335,     установи  -43 .

 

 

1.2.Історія створення та туристичний потенціал

Територія Арбузинщини багата, своєрідна, насичена подіями. Свідками історичної давнини району є кургани, що острівцями порослих травою насипів вирізняють місцеві ландшафти. У час Київської Русі (Х-ХІІІ ст.) межею річок Південний Буг та Синюхи проходив кордон між Руссю та Хазарським каганатом, Арбузинщина належала Хазарам. При Галицько- Волинській Державі (1199-1340 р.р.) ця ж територія відійшла Золотій Орді. Від ХІV до ХVІ століття територія Арбузинського району відносилась до так званого «Дикого поля», через територію Арбузинщини пролягав Чумацький шлях, по якому в сторону півдня рухались козаки, чумаки, кріпаки – втікачі, адже сама назва району походить від легендарного відомого місця – охоронно-козацької застави «Гард кордонної на Бузі», на якій понад сто років жили, охороняючи кордон, козаки. Подальша історія краю пов’язана з виходом Росії до Чорного моря і освоєнням Причорноморських степів. Так у 1764 році згідно Указу Російської імператриці Катерини П «Про роздачу у Новоросійській губернії казенних земель до їх поселення» утворились російські поселення – сучасні села Новокрасне, Благодатне. В той же час збереглись і продовжували розвиватись поселення, засновані на місцях козацьких станів. В ХІХ столітті територія Арбузинщини є в складі Херсонської губернії, а на початку 20 століття (1917-1921 р.р.) належить Українській Народній Республіці. З 1921 року відноситься до Одеської губернії Української Радянської Соціалістичної республіки, з 1926 року Первомайського округу (повіту). В 1930 році утворюється Гарбузинський район Одеської області. Від 1944 року район стає 5 належати Миколаївській області, а у 1946 Гарбузинку перейменовують в Арбузинку. У 1967 році Арбузинці присвоєний статус селища міського типу.

З цими місцями пов’язано немало подій в історії і культурі нашого народу. Це не тільки місця козацької, а й багатьох стародавніх цивілізацій. Вони завжди приваблювали та приваблюють багатьох туристів, зокрема водних, які сплавляються з верхів’я річки Південний Буг, тому безперечно це приваблива територія для розвитку зеленого туризму.

Історичні джерела та сучасні дослідження з археології, етнографії, топоніміки свідчать про те, що ця територія надзвичайно багата на археологічні пласти: палеоліт, мезоліт, неоліт, трипільська та черняхівська культури, мідний і залізний віки, епоха бронзи, свідоцтва поселень кіммерійців, савроматів, скіфів, ольвіополітів, давніх слов´ян, римлян. Унаслідок знищення сучасними водосховищами канйоноподібних долин Дніпра і Дністра, аналоги їх в інших районах Причорномор´я  практично відсутні. Наукове значення цих пам´яток посилюється ще й тим, що вони розміщені в одному з найбільш цікавих в археологічному відношенні регіонів України, який був щільно заселений протягом десятка тисячоліть, починаючи з пізнього палеоліту.     

В селі Гарбузинка Херсонського району Миколаївської губернії  12/25 січня 1875 року в  багатодітній сімї благочестивих батьків Кирила і Харитини народився Преподобний Кукша (Косьма Величко). Старець Кукша мав від Бога дар духовних роздумів та розпізнання помислів. Він  був великим провидцем. Йому  були відкриті навіть самі потаємні відчуття,   які люди не могли зрозуміти самі,  а він розумів і пояснював їх.  Багато йшло до  нього, щоб розповісти про  свої біди та порадитись, а він, не чекаючи пояснень, уже зустрічав їх з необхідною відповіддю і духовною порадою. Старець з співчуттям приймав усіх. Свої обов’язки він виконував з  батьківською  турботою, застерігав від духовних падінь та майбутніх бід. До сьогоднішніх днів  ще збереглись  численні свідчення про чудеса та зцілення по молитві старця Кукши. Частина мощей святого Кукши зберігається в українській православній церкві  «Православна громада» смт Арбузинка.

В 2020  році  Арбузинка  відзначила  240 років.

Головним історико-культурним об’єктом Арбузинки є військовий меморіал Другої Світової війни, розміщений у центральному парку та  пам’ятник учасникам АТО.

Найбільші населені пункти в громаді за чисельністю населення – смт Арбузинка - 6169 осіб, с. Новокрасне – 1264 осіб, с. Агрономія - 827 осіб, с. Кавуни – 692 особи.

1.3 Демографічна ситуація, ринок праці

Сучасна демографічна ситуація в Арбузинській  громаді склалася під впливом історичного розвитку території, природного та міграційного руху населення. На сьогодні у громаді проживає 10401 жителів, у тому числі в смт Арбузинка 6050 жителів (58,17%), тобто частка міського населення у громаді становить 58,17.

 

ДЕМОГРАФІЧНА ПОЛІТИКА

Демографічна характеристика Арбузинської ТГ

 

Кількість   населення

10401 тис.чол

В т.ч.

 

чоловіків

4193 тис.чол

жінок

4946 тис. чол.

Кількість пенсіонерів

2595 тис. чол.

чоловіків

1046тис.чол

жінок

1234тис.чол

відсоток пенсіонерів від загальної кількості населення

25,0

Щільність проживання

22,0 чол/км2

Смертність на 1000 жителів

 

Природний приріст/скорочення населення на 1000 жителів

 

Середній вік

52 роки

 

Проблемою громади, як і в цілому по Україні, є від’ємний приріст населення. Так, станом на 01.12.2023 року показник смертності склав 125 осіб, народжуваності – 34 осіб, відємний приріст – 91 особа.

Економічно активне населення громади становить близько 4947 осіб, які зайняті переважно у сфері сільськогосподарського виробництва, соціально-бюджетній сфері, в сфері обслуговування та малого бізнесу. Значна частина населення працює в смт Арбузинка. Частина населення працює за межами громади.

Значна кількість осіб із постійною зайнятістю працюють у бюджетній сфері – вчителі, лікарі, працівники сфери культури, працівники органу місцевого самоврядування.

Проблемою для громади є недостатня кількість робочих місць, відсутність потужних промислових підприємств, міграція населення працездатного віку до м. Київ, частково до інших міст країни, до Польщі та до інших країн в пошуках роботи.

Станом на 01.11.2023 року на обліку в центрі зайнятості зареєстровано: 85 безробітних, в.т.ч. за професіями: службовці – 16 осіб, робітничі професії – 69 осіб.

На території громади, як і в цілому по області, на сьогодні стоїть проблема старіння населення, раціонального використання робочої сили, її правильний розподіл між галузями господарства, підвищення рівня зайнятості, ліквідація безробіття.

 

 

ІІ. Економічний розвиток громади

                                       2.1 Промисловий та аграрний сектор

СІЛЬСЬКОГОСПОДАОРСЬКЕ ВИРОБНИЦТВО

Громада   займає  лідируючі  позиції  по  виробництву  сільськогосподарської  продукції, яку реалізовує в області  та  за  межами. У  громаді  активно  працюють 172 фермерських  господарств, які  обробляють  17299,7288 га  землі  та  610  одноосібників, які  обробляють землю загальною  площею 4879,403 га. Їх  головний  профіль - вирощування  сільськогосподарської  продукції (зернових) та тваринництво. Галузь  сільського  господарства  на  даний  момент  є бюджетоутворюючою, тому пріоритетом  для  розвитку  місцевої  економіки  є  сприяння  підвищенню   доданої  вартості сільськогосподарської  продукції, яка вирощується  на  території  громади.  Тому  треба  планувати  створення  умов  для  появи  нових переробних підприємств, які б  дозволили  продавати не  тільки  сировину, але  й  продукти  переробки  на  внутрішній ринок.

Слід  зазначити, що це, в  першу  чергу, буде  досягнуто  за  рахунок  використання   новітніх  технологій при  виробництві сільськогосподарської  продукції, використання  якісного  посівного  матеріалу, що  забезпечить збільшення  урожайності  сільгоспкультур.

  До основних бюджетоутворюючих, які  займаються вирощуванням  зернових , а  також  тваринництвом  можна  віднести:

 СФГ «Віра»,  ФГ «Полянка», ФГ «Ларіне», ТОВ  «Агрофірма», «Вісла»,  ДП ДГ  «Агрономія» та  інші.

 

Кількість сільськогосподарських юридичних осіб, створених на території села, всього, із них:

 

– фермерських господарств

172

в них землі, га, всього:

17299,7228

в т.ч. орендованої,  га

15543,3925

– приватно-орендних( одноосібники )

610

в них землі, га, всього:

4879,403

в т.ч. орендованої,  га

1856.4230

–  ТзОВ 

-

в них землі, га, всього:

-

в т.ч. орендованої,  га

-

– сільськогосподарських виробничих кооперативів

 1

в них землі, га, всього:

190,21

в т.ч. орендованої,  га

190.21

   

Пріоритетні завдання  Програми  щодо  розвитку  галузі  та  вирішення  проблемних  питань  на 2024-2026  роки :

- оптимізація  структури  посівних  площ  сільськогосподарських  культур  та  доведення  їх  до  відповідності  відносно оптимізації співвідношення  культур  у сівозмінах;

- розвиток  сфери  переробки та збільшення  доданої  вартості  сільськогосподарської  продукції, започаткування  власних  торгових  марок та  брендів;

-вирощування   сільськогосподарських культур по  сучасним  технологіям з метою збільшення  виробництва;

- розвиток  та  підтримка галузі  тваринництва, підвищення рівня селекційно-племінної роботи в  сільськогосподарських підприємствах та особистих селянських господарствах, підвищення продуктивності худоби на  основі зміцнення  кормової бази та  поліпшення якісного  складу поголів’я;

- створення та  підтримка сільськогосподарських виробничих кооперативів, сімейних ферм та  фермерських господарств тощо;

- збільшення виплат  за  оренду земельних ділянок ( паїв ) сільськогосподарськими підприємствами та  подальше зростання виплат залежно від результатів господарської  діяльності та фінансово-економічного  стану  орендаря;

- впровадження   новітнього  передового вітчизняного  та  іноземного досвіду в сфері  аграрного виробництва, переробки  та  випуску продукції, організація зустрічей, круглих  столів з  аграріями громади та  експертами сфери ;

- забезпечення участі аграріїв  Арбузинської  селищної  територіальної громади в державних, регіональних, міжнародних  програмах, проєктах з напрямків підтримки , розвитку сфери  сільськогосподарського  виробництва тощо.

 

2.2 Підприємництво, сфера торгівлі та побутових послуг

Мережа  підприємств  торгівлі  громади  станом  на  01.12.2023  року  становить     -  76  функціонуючих торгових точок, у  тому  числі:  магазинів - 60 ,  аптек - 6,  кафе та  їдалень - 17. У  сфері  побутового  обслуговування функціонує 10  об’єктів.

Пріоритетні завдання  Програми  щодо  розвитку  галузі  та  вирішення  проблемних  питань  на 2024-2026  роки :

 - створити належні умови для розвитку підприємницької діяльності;

- удосконалення регуляторних процесів;

- формування реального партнерства між органами влади і малим бізнесом;

 - підтримка та розвиток малого і середнього підприємництва як базису зайнятості.

 

2.3 Житлово-комунальна інфраструктура

З метою реалізації повноважень органів місцевого самоврядування з питань забезпечення розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою на 2024-2026 роки ,суттєвий фінансовий ресурс спрямовано на підтримку діяльності комунальних підприємств ,які належать до обєктів критичної інфраструктури.

Житлово-комунальна інфраструктура  громади включає: житловий фонд – 4760 домогосподарств, з них розташованих  у міських поселеннях - 2997, сільських – 1763, 16 багатоквартирних будинків, мережу вуличного освітлення – довжина 86,47 км, мережу водопостачання – 70,37 км та водовідведення –7,0 км, дороги та тротуари, 16 кладовищ, 1 сміттєзвалища.

На території громади функціонують чотирі комунальні підприємства:  КП « Арбузинський ККП», КП « Вода-Ар», КП « Господар», та КП  « Воля».

КП  «Арбузинський ККП», є надавачем послуг з благоустрою території та послуг селища та сіл. Середня кількість працюючих працівників на підприємстві – 19 одиниці. КП «Арбузинський ККП» є виконавцем послуг у сфері централізованого  водовідведення – яка включає в себе- очисну каналізаційну споруду, протяжністю-3,7 км в смт. Арбузинка, поводження з твердими та рідкими побутовими відходами, виконання робіт по благоустрою, благоустрою сміттєзвалища, обслуговування вуличного освітлення населених пунктів громади, протяжністю-86,47 км, надання послуг машин та механізмів та проведення інших робіт. Встановлена потужність - 300,0 тис. м/добу, середньодобовий обсяг очистки стічних вод 60 тис. м /добу. Послугою централізованого водовідведення забезпечені – 161 абонент, що становить 100

Основною діяльністю підприємств житлово-комунального господарства у громаді є задоволення потреб громади в усіх видах житлово-комунальних послуг, створення комфортних умов для мешканців, ефективне використання комунальної власності, належне утримання об’єктів комунальної власності, збільшення обсягів капітального ремонту та реконструкції об’єктів благоустрою, поліпшення технічного стану водопровідно-каналізаційної мережі, поступова переорієнтація житлово-комунального господарства громади на енергоефективний шлях, зменшення енергоємності надання житлово-комунальних послуг, зменшення аварійності, поліпшення екологічного стану громади.

КП «Вода-Ар»- одним із основних напрямків господарської діяльності підприємства є надання послуг по централізованому водопостачанню технічної води в смт. Арбузинка. КП «Вода-Ар» працює за дозволом на спеціальне водокористування видане Державним агенством водних ресурсів. На балансі підприємства знаходиться 4 свердловини з них 4 працюючих, 2 башти «Рожновського», які обслуговують 1650 абонентів та 19 організацій. Водозабезпечення здійснюється цілодобово з підземних джерел. Добовий підйом води – 476,128 м3. Відсоток охоплення споживачів приладами обліку становить: 95,0 % , з них: абоненти багатоквартирних житлових будинків – 16,7 %, абоненти приватного сектора-83,3 %.

 Загальна довжина водогону складає 37,94 км. Чисельність працюючих складає 6 штатних одиниць. Підприємство здійснює свою діяльність на основі повного господарського розрахунку.

КП «Господар»- підприємство надає послуги з централізованого водопостачання с. Агрономія і обслуговують -360 абонентів. Довжина водогону-26,23 км. Вода подається від ВП ПАЕС ДП «НАЕК  Енергоатом».

КП «Воля» - підприємство надає послуги з централізованого водопостачання с. Воля, обслуговує – 96 абонентів,  довжина  водогону- 6,2 км. Вода подається від ВП ПАЕС ДП «НАЕК Енергоатом».

Суб’єкти господарювання водопровідно-каналізаційного господарства Арбузинської селищної ради Первомайського району,

які знаходяться в 30 км зоні спостереження ВП «Південноукраїнська АЄС»

 

Назва населеного пункту, який знаходяться в 30 км зоні спостереження

Назва підприємства ВКГ, який знаходяться в 30 км зоні спостереження

Кількість свердловин (по адресно)

Дебіт потужність свердловин (куб м. на добу)

Кількість споживачів

Забезпеченість

генератором електроенергії (потужність)

запасами палива (літрів)

1

Арбузинська селищна рада

КП «Вода-Ар» смт. Арбузинка.вул.Садова80

 

смт. Арбузинка  вул.Садова 

смт. Арбузинка вул.Учительська

смт. Арбузинка .вул.Молодіжна

смт. Арбузинка.вул.Хліборобна   

  

 300 куб м

 300 куб.м

  60 куб.м

 120 куб.м.

 

673

630

247

100

         Х

       Х

 

 

КП « Господар»

с .Агрономія  вул..Нікітченка 18

централізоване водопостачання з ВП АЕС « НАЕК Енергоатом»

 

 

 

350

        Х

       Х

 

 

КП « Воля»

с. Новоселівка. вул. Центральна 33

 централізоване водопостачання з ВП АЕС « НАЕК Енергоатом»

 

 

 

94

        Х

       Х

 

 

КП « Арбузинський ККП»

Смт .Арбузинка .вул .Шевченко ( очисні споруди)

 

 300 куб.м

216

         Х

      Х

 

Енергопостачання. Електропостачання на території селищної ради здійснюється філією ПАТ «Миколаївобленерго» та ПрАТ «Атомсервіс».

        Газопостачання. Газопостачання в смт Арбузинка, с.Агрономія забезпечується ПАТ «Миколаївгаззбут». Діюча мережа газопроводів високого та низького тиску, які забезпечують газопостачання комунального, приватного та промислового сектору. Села Новокрасне, Полянка та Вишневе, Новоселівка, Марянівка, Воля, Кавуни  на даний час ще не газифіковані.

Середня кількість працюючих працівників на підприємствах – 25 одиниць, середній розмір заробітної плати працівників підприємства – 7174 грн.

Програмою соціально- економічного розвитку Арбузинської територіальної громади на 2024-2026 рік для розвитку житлово-комунального господарства на покращення благоустрою громади  планується:

- придбання машини для збору, транспортування, побутових відходів- сміття із боковим завантаженням та додатковим обладнанням ( відвал) ;

-придбання сміттєвих баків для твердих побутових відходів ( 0,75 куб.м);

- придбання машини- асенізатор (для викачки нечистот);

- оновлення проектно-кошторисної документації, щодо відновлення вуличного освітлення за допомогою автономних засобів освітлення в населених пунктах с. Новоселівка, с. Марянівка, с. Воля ;

Основною діяльністю підприємств житлово-комунального господарства у громаді є задоволення потреб громади в усіх видах житлово-комунальних послуг, створення комфортних умов для мешканців, ефективне використання комунальної власності, належне утримання об’єктів комунальної власності, збільшення обсягів капітального ремонту та реконструкції об’єктів благоустрою, поліпшення технічного стану водопровідно-каналізаційної мережі, поступова переорієнтація житлово-комунального господарства громади на енергоефективний шлях, зменшення енергоємності надання житлово-комунальних послуг, зменшення аварійності, поліпшення екологічного стану громади.

Основні проблеми:

  • недостатність матеріально технічних засобів (інвентар, інструменти та засоби для господарської діяльності;
  • зростання рівня мінімальної заробітної плати, цін на енергоносії та матеріали випереджають темпи зростання видатків на потреби ЖКГ, що призводить до зменшення обігових коштів підприємств та як наслідок, призводить до скорочення обсягів робіт;
  • значна кількість колодязів в селищі та сільських населених пунктах, що потребують очистки, ремонту, поглиблення;
  • значна кількість несанкціонованих сміттєзвалищ, відсутність переробки ТПВ;
  • низький рівень благоустрою на кладовищах в сільських населених пунктах;

-    утримання безпритульних тварин;

     -    обмежені фінансові ресурси на впровадження енергоефективних

             технологій та обладнання;

  • не прогнозоване зростання вартості енергоносів.

 

Пріоритетні завдання Прогпами  щодо розвитку галузі та вирішення проблемних питань на 2024-2026 роки є:

- беззбиткова робота комунальних підприємств, оновлення матеріально технічної та технічне переоснащення підприємств;

- залучення інвестицій в галузь житлово-комунального господарства, модернізація водопровідних та каналізаційних мереж;

- надання мешканцям громади та підприємствам громади якісних  комунальних послуг;

- ефективне використання енергоносіїв та інших ресурсів, зниження  енергоємності виробництва;

  • удосконалення обліку наданих комунальних послуг;
  • впровадження сучасних форм управління в житловому фонді.
  • розробка,погодження, встановлення та постійна актуалізація економічно    обгрунтованих тарифів за кожною послугою;
  • поліпшення благоустрою території селищної територіальної громади;
  • поліпшення стану забезпечення населення якісною питною водою;

 

Очікувані результати:

  • стабільність роботи комунальних підприємств селищної ради,

          недопущення їх збитковості;

  • залучення інвестицій для реалізаці інвестиційних проектів у сфері

житлово-комунального господарства, з залученням коштів з різних      джерел;

  • вирішення проблемних питань збору твердих побутових відходів,

         прибирання стихійних сміттєзвалищ;

  • здійснення благоустрою кладовищ;

     -  проведення ремонтів та заміни систем водопостачання;   

     -  подальше будівництво та вдосконалення наявних мереж вуличного

         освітлення населених пунктів громади;

 

2.4 Дорожньо-транспортна інфраструктура

      Дороги.

Мережа доріг по Арбузинській селищній раді всього : Обласні- 69,8 км  ; сільські дороги в межах  населених пунктів громади -69,8 км ; всього -79,53 км. Загальна протяжність доріг комунальної власності-89,7 км.

Більшість автодоріг громади потребують проведення капітального або поточного ремонту, орієнтована сума капіталовкладень на ремонт доріг – більше-350 млн. грн.  Особливо незадовільним є стан обласної дороги ( Н-24)- Арбузинка_- Єланець - Нова Одеса), яка проходить по території громади. Дорожнє покриття характеризується ямковістю, руйнуваннями, численими вибоїнами та просіданнями, не відповідає діючим стандартам та вимогам безпеки учасників дорожнього руху.  Ця дорога є вкрай важливою для громади, оскільки з»єднує два населених пункти громади та забезпечує життєдіяльність мешканців цих населених пунктів.

Для вирішення питання ремонту комунальних доріг громади Арбузинською селищною радою проведено обстеження доріг та зібрано пропозиції, щодо проведення ремонту доріг.

Програмою соціально-економічного та культурного розвитку на 2024-2025 роки для розвитку дорожньої інфраструктури заплановано проведення поточних та капітальних ремонтів 20-ти доріг комунальної власності громади. Пріоритетним є дороги які зазнали значного руйнування, дороги по яких виготовлена проєктно-кошторисна документація. Заплановано провести ремонт хоча б однієї дороги у кожному населеному пункті громади. Пріоритетними в ремонті будуть ті вулиці, по яких здійснюється підвезення учнів до навчальних закладів.

Для вирішення питання ремонту обласних та районних доріг Арбузинською селищною радою направлені пропозиції до Первомайської РДА та Миколаївської  РДА щодо включення до обласної «Програми соціально-економічного розвитку на 2024 рік» та до «Переліку об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного ремонту» обласних та районних автомобільних доріг загального користування місцевого значення, які проходять по території  Арбузинської громади.

Крім цього, направлені також звернення до депутатів Верховної ради та депутатів обласної ради, по нашому виборчому округу, щодо сприяння у вирішені питання ремонту обласних та районних доріг, які проходять по території Арбузинської  громади.

 

Фінансування проектів житлово-комунального господарства за рахунок коштів державного, місцевого бюджетів та інших джерел фінансування станом на 01 жовтня 2023 року по Арбузиській територіальній громаді.

 

№ п/п

Назва проекту та  місце його реалізації

Джерелофінансування проекту (субвенція, ДФРР, місцевий бюджет, гранти, МТД тощо) номер і дата документу (рішення, розпорядження, наказ тощо)

Фінансування з державного бюджету, тис.грн

Фінансування з місцевого бюджету, тис.грн

Фінансування за рахунок інших джерел, тис. грн

19-вано

перера-ховано

викори-стано

% викори-станнякоштів

заплано-вано

перераховано

викори-стано

% викори-станнякоштів

заплано-вано

перера-ховано

викори-стано

% викори-станнякоштів

 

Первомайський р-н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Арбузинська с / рада

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

-Капітальний ремонт дорожного покриття по вул. Учительській(  від буд.№ 27 до буд.№57) в смт.Арбузинка

Місцевий бюджет.

 

 

 

 

1451,4

1451,4

1451,4

100

 

 

 

 

2.

-Капітальний ремонт дорожного покриття по вул. Шевченка( відштучної споруди для перепуску води в біквул.Миру) в смт. Арбузинка

Місцевий бюджет.

 

 

 

 

1574,8

1574,8

1574,8

100

 

 

 

 

3

-Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Олега Ольжича(  від  а/д Т-15-10 до пров. Квітневий) в смт. Арбузинка

Місцевий бюджет.

 

 

 

 

1544,7

1544,7

1544,7

100

 

 

 

 

4

Поточний ремонт дорожнього покриття підїзду до школи на ділянці від вул. Центральної до вул. Шкільної в с. НовоселівкаПервомайського району Миколаївської області

Місцевий бюджет.

 

 

 

 

1284,3

1284,3

1284,3

100

 

 

 

 

5

Поточний ремонт дорожнього покриття по вул. Новоселів  на ділянці від провулка Нового до провулка Сонячного с. Агрономія Первомайського району Миколаївської області

Місцевий бюджет.

 

 

 

 

824,757

824,757

824,757

100

 

 

 

 

6

Поточний ремонт дорожнього покриття по вул Центральній в с. Полянка Первомайського району Миколаївської області

Місцевий бюджет.

 

 

 

 

1104,7

 

1104,7

100

 

 

 

 

7

Поточний ремонт дорожнього покриття по вул Величка на ділянці від вул. Соборної до вул .Шевченка в с. Новокрасне Первомайського району  Миколаївської області

Місцевий бюджет.

 

 

 

 

984,1

984,1

984,1

100

 

 

 

 

8

Поточний ремонт дорожнього покриття по вул. Шкільній  на ділянці від буд. №26 до буд.№50 с. Кавуни Первомайського району Миколаївської області

Місцевий бюджет.

 

 

 

 

1338,0

1338,0

1338,0

100

 

 

 

 

9

Поточний ремонт дорожнього покриття  по пров. Торговий (паркувальнаки шенябіля торгівельного комплексу  всмт Арбузинка Первомайського району Миколаївської області

Місцевий бюджет.

 

 

 

 

152,8

152,8

152,8

100

 

 

 

 

10

Поточний ремонт дорожнього покриття проїзду між вул. Шевченка та вул. Низова  всмт Арбузинка  Первомайського району Миколаївської області

Місцевий бюджет.

 

 

 

 

205,8

205,8

205,8

 

 

 

 

 

11

Поточний ремонт  по вул. Набережній  в смт Арбузинка  Первомайського району Миколаївської області

Місцевий бюджет.

 

 

 

 

1390,6

1390,6

1390,6

100

 

 

 

 

12

Поточний ремонт дорожнього покриття  по пров. Торговий та по вул. Хліборобна  в смт Арбузинка Первомайського району Миколаївської області

 

 

 

 

 

211,9

211,9

211,9

100

 

 

 

 

13

Поточний ремонт дорожнього покриття   по вул.   Шевченка  всмт Арбузинка Первомайського району Миколаївської області

Місцевий бюджет.

 

 

 

 

 

211,9

211,9

211,9

 

 

 

 

 

 

Всього по дорогах

 

 

 

 

 

 

12279,8

12279,8

12279,8

100

 

 

 

 

                               

 

Основні проблеми:

  • незадовільний стан значної частини мережі автомобільних доріг та потреба проведення комплексу робіт з капітального та поточного ремонтів;
  • постійне пошкодження дорожнього полотна автомобільних доріг за рахунок порушення вантажних перевезень транспортними засобами;
  • необхідність вирішення проблемних питань пов»язаних з перевезенням на автобусних маршрутах загального користування пільгової категорії громадян, які мають право пільгового проїзду відповідно до чинного законодавства.

 

Пріорітетні завдання Програми розвитку автодорожньої інфраструктури у 2024-2026 роках є:

- розвиток автодорожньої мережі у відповідності до державних  програм розвитку;

- поліпшення технічного стану автодорожньої мережі та підвищення її пропускної здатності;

- реконструкції автомобільних доріг (особлива увага приділяється дорогам обласного та районного значення) та реконструкція існуючих інженерно-транспортних споруд;

- забезпечення належного автобусного сполучення між населеними пунктами громади;

- відкриття нових автобусних маршрутів4

  • запровадження нових технологій та матеріалів при виконанні робіт з реконструкції, капітального ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг та вулиць у населених пунктах громади.

 

 

Житловий фонд

Житловий фонд становить – 16 багатоквартирних будинків, в т.ч. будинків індивідуальної забудови -–

Кількість багатоквартирних будинків обладнаних централізованим водопроводом -161 ,каналізацією – 161 , газопостачанням – 57 , електроопаленням - надання послуги з централізованого теплопостачання для населення та централізованого гарячого водопостачання – не існує.

Кількість багатоквартирних будинків обладнаних пандусами – 0 одн.

Фонд житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб відсутній ( проживають в приватному секторі).

ОСББ в багатоквартирних будинках – не створено. Співвласники будинків ще не визначились з формою управління.

Більша територія населених пунктів громади є приватним сектором. На території селищної територіальної громади нараховується велика кількість об»єктів нерухомого майна- будинків, які мають ознаки безхазяйного майна або від умерлої спадщини.

Селищною радою проводиться робота з виявлення зазначених об»єктів. Однак з метою упорядкування та подальшого утримання об»єктів нерухомого майна важливим є їх документальне оформлення та необхідність виготовлення проєктної документації.

 

Енергоефективність та енергозбереження

Зовнішнє освітлення- важлива складова безпечного та комфортного перебування людини в темні години доби .Для сільського населення питання освітлення вулиць та провулків особливо актуальне ,адже це запорука зниження криміногенної ситуації, і безпека водіїв та пішоходів в умовах не якісних доріг, а також елемент привабливості територій,

Наразі в нашій громаді 85 % населення забезпечені послугою вуличного освітлення ,решти ж мешканців вона так і лишається  багаторічною мрією.

Наявний стан вуличного освітлення по вулицях і провулках Арбузинської селищної територіальної громади :

 

Зовнішнє освітлення по вулицях і провулках в смт. Арбузинка

№ п/п

Назва вулиці, провулка

Протяжність км.дор.

Наявність

Підлягають відновленню

 

Прот.

ліній

Лічильники

Світильники

дросель

еко

діод

 

лін

Св.

 

1

вул. Богдана Хмельницького

0,61

0,46

   0

5

0

0

5

150

1

 

2

вул. Бондаренка

1,8

1,8

2

20

0

20

0

0

2

 

3

вул. Будівельна

0,5

0,5

0

2

0

0

2

0

0

 

4

вул. Верхня

1,56

1,56

2

31

0

15

16

0

0

 

5

вул. Гоголя

0,25

0,25

0

3

0

0

3

0

0

 

6

вул. Жовтнева

2,54

2,29

2

38

0

2

36

250

4

 

7

вул. Зарічна

0,7

0

0

0

0

0

0

700

5

 

8

вул. Івана Франка

0,44

0,44

0

7

0

0

7

0

0

 

9

вул. Коцюбинського

1,55

1,55

1

22

22

0

0

0

0

 

10

вул. Лугова

0,68

0,58

1

8

0

0

8

100

1

 

11

вул. Миру

1,3

1,2

0

7

0

0

7

100

1

 

12

вул. Молодіжна

0,9

0,9

2

10

0

0

10

0

0

 

13

вул. Мостова

0,67

0,47

1

6

0

0

6

200

        3

 

14

вул. Набережна

3,22

3,22

7

44

14

25

5

0

0

 

15

вул. Низова

0,86

0,86

0

9

0

0

9

0

0

 

16

вул. О. Закерничного

0,7

0,66

1

11

0

11

0

35

1

 

17

вул. Олега Ольжича

2,04

1,94

2

29

21

4

4

100

2

 

18

вул. Пушкіна

1,5

1,5

0

22

20

2

0

0

0

 

19

вул. Садова

2,88

2,88

5

45

0

10

35

0

0

 

20

вул. Степова

2,86

2,86

5

41

0

3

38

0

0

 

21

вул. Східна

0,6

0,6

1

6

0

0

6

0

0

 

22

вул. Учительська

2,5

2,5

2

39

0

9

30

0

0

 

23

вул. Хліборобна

2,2

2,05

3

34

0

1

33

150

1

 

24

вул. Центральна

2,1

2,1

5

45

0

36

9

0

0

 

25

вул. Шевченка

4,4

2,2

6

68

13

44

11

200

2

 

26

вул. Шкільна

2,46

2,46

3

42

18

21

3

0

0

 

27

вул. Ювілейна

0,98

2,46

0

7

0

7

0

0

 

 

28

вул. Яблунева

1,0

0,8

1

10

0

1

9

200

2

 

29

вул. Ясна

0,9

0,9

0

3

0

0

3

0

0

 

30

вул. 40 років Перемоги

1,58

1,58

1

7

0

3

4

0

0

 

31

пл. Центральна

0,5

0,5

0

12

0

9

3

0

0

 

32

пров. Артилерійський

0,42

0,42

0

5

0

2

3

0

0

 

33

пров. Виноградний

0,5

0,4

0

3

1

2

0

100

2

 

34

пров. Вишневий

0,95

0,85

0

10

0

2

8

100

2

 

35

пров. Гагаріна

0,85

0

0

0

0

0

0

750

7

 

36

пров. Далекий

1,14

1,09

1

23

0

7

16

50

1

 

37

пров. Дружби

0,9

0

0

0

0

0

0

800

7

 

38

пров. Калиновий

0,6

0,6

0

4

0

0

4

0

0

 

39

пров. Каштановий

0,2

0,2

1

22

0

22

0

     0

     4

 

40

пров. Квітневий

0,54

0,54

0

3

2

0

1

0

0

 

41

пров. Комарова

1,0

0,65

0

7

0

2

5

350

4

 

42

пров. Короткий

1,3

1,3

1

3

0

0

3

0

0

 

43

пров. Костянтинівський

1,2

1,2

1

13

0

11

2

0

     7

 

44

пров. Котляревського

1,04

1,04

1

15

0

1

14

0

0

 

45

пров. Крайній

0,38

0,38

1

5

0

0

5

0

0

 

46

пров. Криничний

0,64

0,64

0

7

0

0

7

0

0

 

47

пров. Кузнечний

0,7

0,7

1

6

0

6

0

0

0

 

48

пров. Л.Українки

1,16

1,16

0

7

0

7

0

0

0

 

49

пров. Матросова

0,92

0,92

0

12

0

2

10

0

0

 

50

пров. Новий

1,16

0

0

2

0

1

1

800

8

 

51

пров. Новокрасненський

0,92

0,92

1

11

0

1

10

0

0

 

52

пров. Піщаний

1,06

0

0

0

0

0

0

990

         8

 

53

пров. Редакційний

0,5

0,5

1

6

0

0

6

0

0

 

54

пров. Рибний

0,92

0,92

0

13

0

3

10

0

0

 

55

пров. Сонячний

0,48

0

0

0

0

0

0

400

        6

 

56

пров. Тихий

0,6

0

   0

0

0

0

0

600

        5

 

57

пров. Торговий

0,6

0,6

1

25

0

25

0

0

      6

 

58

пров. Травневий

0,96

0,66

0

6

0

6

0

300

        2

 

59

пров. Фестивальний

0,18

0,18

0

5

0

0

5

0

0

 

60

пров. Широкий

1,46

0,86

1

4

0

0

4

600

4

 

61

Благоустрій прибудинкових територій багатоквартирних житлових будинків

1,0

0,7

1

12

 

0

11

1

300

4

 

Всього

71,06

61,5

65

862

111

334

417

8.325

     79

 

 

Зовнішнє освітлення по вулицях і провулках в с. Полянка

№ п/п

Назва вулиці, провулка

Протяжність км.

Наявність

Підлягають відновленню

 

Прот.

ліній

Лічильники

Світильники

др

еко

д

 

лін

Св.

 

1

вул. Шкільна

0,65

 

2

---

---

 

---

---

 

 

2

вул. Центральна

1,5

 

---

---

---

 

---

---

 

 

3

вул. Балкова

1,1

 

---

---

---

 

---

---

 

 

4

вул. Зелена

1,45

 

---

---

---

 

---

---

 

 

5

вул. Сонячна

1,8

 

1

---

---

 

---

---

 

 

Всього

6,5

 

3

46

0

46

0

---

 

 

 

Зовнішнє освітлення по вулицях і провулках в с. Вишеневе

№ п/п

Назва вулиці, провулка

Протяжність км.

Наявність

Підлягають відновленню

 

Прот.

ліній

Лічильники

Світильники

др

еко

діод

 

лін

Св.

 

1

вул. Паркова

0,8

--

---

---

---

---

---

0,8

 

 

2

вул. Горіхова

0,6

--

---

---

---

---

---

0,6

 

 

3

вул. Степова

0,7

--

---

---

---

---

---

0,7

 

 

4

вул. Центральна

0,63

--

---

---

---

---

---

0,63

 

 

Всього

2,73

--

---

---

---

---

---

2.73

 

 

                             

 

 

Зовнішнє освітлення по вулицях і провулках в с. Новокрасне

№ п/п

Назва вулиці, провулка

Протяжність км.

Наявність

Підлягають відновленню

 

 

Прот.

ліній

Лічильники

Світильники

др

еко

діод

 

 

лін

Св.

 

 

1

вул. Миру

3,721

 

---

29

---

29

---

---

 

 

 

вул. Величко

1,59

 

---

---

---

---

---

---

 

 

3

вул. Соборна

0,9

 

---

7

---

---

7

---

 

 

4

вул. Толстого

0,9

 

---

15

---

15

---

---

 

 

5

вул.   ропивницького

0,9

 

---

         12

---

12

---

---

 

 

6

вул. Корольова

0,6

 

---

---

---

---

---

---

 

 

7

вул. Прохолодна

0,4

 

---

---

---

---

---

---

 

 

8

вул. Хліборобна

2,2

 

---

11

---

---

11

---

 

 

9

вул. Полежкіна

0,2

 

---

---

---

---

---

---

 

 

10

вул. Лукянова

0,4

 

---

4

---

---

4

---

 

 

11

вул. Молодіжна

0,2

 

---

3

---

---

3

---

 

 

12

вул. Шевченко

1,5

 

---

---

---

---

---

---

 

 

13

вул. Южна

0,8

 

---

---

---

---

---

---

 

 

14

вул. Сонячна

0,3

 

---

---

---

---

---

---

 

 

15

вул. Садова

0,45

 

---

5

---

---

5

---

 

 

16

вул. Чкалова

0,8

 

---

11

---

11

---

---

 

 

17

вул. Лермонтова

0,2

 

---

---

---

---

---

---

 

 

18

вул. Польова

0,2

 

---

---

---

---

---

---

 

 

19

вул. Дальня

0,9

 

---

---

---

---

---

---

 

 

20

вул. Гагаріна

0,3

 

---

4

---

---

   4

---

 

 

21

вул. Альберта Атояна

0,5

 

---

7

---

---

7

---

 

 

22

вул. М. Корабельна

0,3

 

---

---

---

---

---

---

 

 
                             

 

 

 

 

 

 

23

вул. Степова

0,3

 

---

---

---

---

---

---

 

24

вул. Мічуріна

0,2

 

---

---

---

---

---

---

 

25

вул. Дружби

0,8

 

---

11

---

---

11

---

 

26

вул. Пушкінська

0,9

 

---

         10

---

---

  10

---

 

27

вул. Радужна

0,5

 

---

---

---

---

---

---

 

28

вул. Виноградна

0,3

 

---

---

---

---

---

---

 

29

вул. Зарічна

0,5

 

---

---

---

---

---

---

 

30

пров. Набережний

0,1

 

---

---

---

---

---

---

 

Всього

20.819.8

 

---

129

---

67

62

---

 

 

№ п/п

Назва вулиці, провулка

Протяжність км.дор.

Наявність

Підлягають відновленню

 

Прот.

ліній

Лічильники

Світильники

дросель

еко

діод

 

лін

Св.

 

1

вул. Т.Г.Шевченка

 

 

 

9

 

9

 

 

 

 

2

вул. Мічуріна

 

 

 

16

 

16

 

 

 

 

3

вул. Привокзальна

 

 

 

15

 

15

 

 

 

 

4

вул.. Елеваторна

 

 

 

7

 

7

 

 

 

 

5

вул. Молодіжна

 

 

 

19

 

19

 

 

 

 

6

вул. Будівельна

 

 

 

6

 

6

 

 

 

 

7

вул. Покровська

 

 

 

8

 

8

 

 

 

 

8

вул. Шкільна

 

 

 

13

 

13

 

 

 

 

 

Всьго

 

 

 

93

 

93

 

 

 

 

Зовнішнє освітлення по вулицях і провулках в ст.  Кавуни

 

 

Зовнішнє освітлення по вулицях і провулках в с. Марянівка

№ п/п

Назва вулиці, провулка

Протяжність км.дор.

Наявність

Підлягають відновленню

 

Прот.

ліній

Лічильники

Світильники

дросель

еко

діод

 

лін

Св.

 

1

Вул.. Центральна

 

 

  1

20

 

20

 

 

 

 

2

Вул.Верхня

 

 

-

-

 

-

 

 

 

 

3

Вул.Шкільна

 

 

-

-

 

-

 

 

 

 

4

Вул.Зелена

 

 

-

-

 

-

 

 

 

 

 

Всього

 

 

1

20

 

20

 

 

 

 

 

Зовнішнє освітлення по вулицях і провулках в с.Новоселівка

№ п/п

Назва вулиці, провулка

Протяжність км.дор.

Наявність

Підлягають відновленню

 

Прот.

ліній

Лічильники

Світильники

дросель

еко

діод

 

лін

Св.

 

1

вул.Центральна

 

 

 1

9

 

9

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Вього

 

 

1

9

 

9

 

 

 

 

 

 

Зовнішнє освітлення по вулицях і провулках в с. Воля

№ п/п

Назва вулиці, провулка

Протяжність км.дор.

Наявність

Підлягають відновленню

 

Прот.

ліній

Лічильники

Світильники

дросель

еко

діод

 

лін

Св.

 

1

вул.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

вул.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

вул.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

вул.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зовнішнє освітлення по вулицях і провулках в с. Агрономія

№ п/п

Назва вулиці, провулка

Протяжність км.дор.

Наявність

Підлягають відновленню

 

Прот.

ліній

Лічильники

Світильники

дросель

еко

діод

 

лін

Св.

 

1

вул. Нікітченка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

вул. Новоселів

 

 

 

21

 

21

 

 

 

 

3

вул. Шкільна

 

 

 

9

 

9

 

 

 

 

4

вул. Зарічна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пров. Радісний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пров. Степовий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пров.Козачий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пров.Соборний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пров.Криничний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пров. Молодіжний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пров.Вишневий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пров.Сонячний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вул.Центральна

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

.Всього

 

 

1

30

 

30

 

 

 

 

 

Зовнішнє освітлення по вулицях і провулках в с. Новий Ставок

№ п/п

Назва вулиці, провулка

Протяжність км.дор.

Наявність

Підлягають відновленню

 

Прот.

ліній

Лічильники

Світильники

дросель

еко

діод

 

лін

Св.

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Одним з пріоритетних напрямків розвитку територіальних громад є подовження роботи у напрямку енергозбереження та енергоефективності.

         В  звязку з обмеженням електропостачання через масовані ракетні удари країною-агресором України для пом»якшення наслідків можливих блекаутів було придбано частково за бюджет ,але більша половина через благодійні організації 22 генератора, ними забезпеченні всі соціальні установи.

 

Основні проблеми :

-розширення мережі зовнішнього ( вуличного) освітлення населених пунктах територіальної громади ;

- ефективне використання енергоносіїв та інших ресурсів, зниження енергоємності на підприємствах та установах ;

- значні обсяги споживання енергоресурсів та обмеженість коштів на їх оплату;

 

Пріоритетні завдання Програми щодо розвитку галузі  та вирішення проблемних питань на 2024-2026 роки є:

-підвищення енергоефективності комунальних будівель;

- збільшення обсягів інвестицій у енергоефективну модернізацію та відновлювальну енергію ;

- модернізація мережі зовнішнього вуличного освітлення в населених пунктах громади із застосуванням енергозберігаючих технологій ;

-розвиток мережі зовнішнього освітлення, влаштування освітлення на пішохідних переходах вулиць та дорогах ;

 

Благоустрій

Благоустрій одне з основних завдань визначених законодавством України для органів місцевого самоврядування – це забезпечення належного соціального комфорту мешканцям громади.

Арбузинською селищною радою та КП «Арбузинський ККП» виконано ряд заходів направлених на підтримання існуючих та створення нових обєктів та елементів благоустрою. Протягом року велися роботи з утримання зелених насаджень та утримання в належному стані парків, скверів, меморіального комплексу, спортивних та дитячих майданчиків. Для озеленення території громади проводились висадження дерев та кущів, більше1000 дерев та 1500 тисячі кущів троянд Від так, за звітний період на даний комплекс робіт затрачено 7,000 тис.  грн. Загальна площа земельних насаджень 16,9 тис.м2 (парки, сквери, квітники)

Не  залишилися поза увагою і місця поховань  учасників бойових дій( загиблих воїнів), у літній період неодноразово проводились роботи по косінню та видаленню  чагарників з територій кладовищ по населених пунктах.

Стихій сміттєзвалища є одним з основних забруднювачів рекреаційних територій, земель сільськогосподарського призначення і, як наслідок, створює певну загрозу населенню і може стати причиною винекнення інфекційних хвороб.

Утворення значної кількості стихійних сміттєзвалищ в громаді  негативно впливатиме на стан чистоти всієї території громади. Основним завданням в цьому напрямку в подальшому стане робота серед населення щодо укладання договорів на вивіз ТПВ. Рівень охоплення населення послугою поводження з відходами становить 30 % на території громади. Схема очищення населених пунктів громади не розроблялась і не затверджувалась. За 2023 рік ліквідовано 8 сміттєзвалищ.

На видатки по благоустрою за 9 місяців 2023 року з бюджету громади використано -1378,5 тис. грн.

 

Пріоритенті завдання Програми  щодо розвитку галузіта вирішення проблемних питань на 2024-2026 роки є:

- поліпшення благоустрою території Арбузинської селищної територіальної громади ;
- облаштування нових та відновлення існуючих місць для відпочинку мешканців та гостей громади;
- проведення робіт по озелененню громади, впорядкування парків, скверів, клумб, газонів, обрізка та кронування дерев;
- залучення громадян, що перебувають на обліку у центрі зайнятості до робіт з благоустрою територій громади ;
- проведення конкурсів, акцій з питань благоустрою у ліцеях громади.

-надання послуг з вивезення ТПВ в сільських населених пунктах;

- залучення суб’єктів господарювання до благоустрою об’єктів комунальної інфраструктури;

- укладення угод про співпрацю з іншими територіальними громадами у

сфері благоустрою, житлово-комунального господарства;

- залучення інвестицій для реалізації інвестиційних проектів у сфері благоустрою;

 

Містобудівна діяльність :

Пріоритетними напрямками діяльності громади в сфері архітектурита містобудування є розробка містобудівної документації. Відділом архітектури, містобудування, житлово- комунального господарства, благоустрою, соціально-економічного розвитку, інвестицій та проектування виконавчого комітету селищної ради здійснено моніторинг наявної містобудівної документації населених пунктів Арбузинської селищної територіальної громади та визначена необхідність розробки містобудівної документації на населені пункти громади на 2024-2025 роки. На наступні роки продовжено термін дії Програми розроблення містобудівної документації населених пунктів Арбузинської селищної територіальної громади на 2021-2023 роки та на період до 2025 року включно , за якою планується розробка  Генеральних планів с. Агрономія та с. Полянка.

Основні проблеми:

  • обмеженість коштів на фінансування будівництва нових обєктів ;
  • недостатнє виділення коштів з бюджетів всіх рівнів на реалізацію заходів житлового будівництва ;
  • складна процедура отримання містобудівних умов і обмежень та будівельних паспортів.

 

     Пріоритетні завдання Програми щодо розвитку галузі та вирішення проблемних питань на 2024-2026 роки є:

- забезпечення додержання законодавства у сфері архітектури, містобудування та державних стандартів, норм і правил реалізації затвердженої містобудівної документації;

- створення привабливих умов для залучення інвестицій шляхом розробки та прийняття основних містобудівних документів;

- реалізація проектів регіонального розвитку за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, приватних іноземних інвесторів та донорської допомоги;

    -формування та ведення єдиного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов відповідно до законодавства та перебувають на квартирному обліку;

   - затвердження основних документів містобудування: генеральних планів с. Новокрасне, с. Кавуни, с. Агрономія, с. Полянка у відповідності до перспективності розвитку територій;

- актуалізація даних та оновлення картографічних матеріалів;

- виготовлення проектно- кошторисних документацій.

 

2.5 Земельні відносини

        Загальна площа території Арбузинської селищної ради складає га 43048,70 га. До складу селищної ради входить 13 населених пунктів, площа яких становить 2807,278 га. Проведено інвентаризацію земель які передані державою у комунальну власність Арбузинської селищної ради. Всього передано у комунальну власність 3279,7987 га земель державної власності сільськогосподарського призначення, з них 3279,7987 га передано Головним управлінням Держгеокадастру у Миколаївській  області.

 

Структура власності земель Арбузинської громади

Категорія земель

Площа земель

(га)

Землі сільськогосподарського призначення

 

Землі житлової і громадської забудови

210,94

Землі лісогосподарського призначення

1943,88

Землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення

332,2418

Землі водного фонду

262,2668

Землі рекреаційного призначення

-

Інші землі

88,8615

Всього:

2838,1901

 

Структура земельного фонду Арбузинської  громади

                                                                                                                               

                            Категорія земель

Площа земель

(га)

Землі сільськогосподарського призначення (с/г угіддя)

38451,4986

З них:

 

Рілля

 

Багаторічні насадження

 

Сіножаті

 

Пасовища

 

Перелоги

-

Інші землі

 

 

 

 

     Пріоритетні завдання Програми щодо розвитку галузі та вирішення проблемних питань на 2024-2026 роки є:

- розвиток земельних відносин, впровадження правових, організаційних, економічних заходів, спрямованих на раціональне використання земель;

- проведення повторної нормативної грошової оцінки земель;

- проведення інвентаризації земель та контроль за цільовим використанням земель;

- переукладення договорів оренди, з метою збільшення надходжень від плати за землю до бюджету громади;

- створення ринку землі та отримання доходів від продажу земель несільськогосподарського призначення;

- розробка технічної документації із землеустрою та інвентаризації земель;

- розробка проєктів землеустрою щодо зміни цільового призначення земельних ділянок.

 

 

2.6. Реалізація проектів в Арбузинській селищній територіальній громаді в 2023 році

Протягом 2023 року Арбузинською селищною радою реалізовувалися проєкти місцевого розвитку. В цілому реалізованих та тих, що знаходяться у стадії реалізації налічується 15 проєктів.

Загальний обсяг фінансування 15-ти проектів склав 52410,7  тис.грн. в тому числі за рахунок селищного бюджету – 23850,7  тис.грн., державного бюджету – 38434,5  тис.грн.

Таким чином, на сьогодні в громаді: в галузі освіти реалізується 1 проєкт на суму 38824,1 тис.грн., в галузі охорони здоров»я - 1 проект  на суму 1306,8 тис. грн.; в галузі дорожнього господарства 13 проєктів на суму 12279,8  тис.грн.

 

Реалізація інвестиційних проектів місцевого розвитку в громаді

Наявність нереалізованої проектно-кошторисної документації

Капітальний ремонт дорожнього покриття  по вул. Шевченка в смт Арбузинка Миколаївської області – кошторисна  вартість – 1302,253 тис грн. Експертний звіт 166/21Д від 10.06.2021

Капітальний ремонт дорожнього покриття  по вул.  Учительській в смт Арбузинка Миколаївської області – кошторисна  вартість – 1304,597 тис.грн .Затверджено рішенням  №11 14.06.2021р УІІ позачергової сесії

Нове будівництво спортивної зали  з харчоблоком  КЗ Арбузинська ЗОШ  І-ІІІ ступенів №1 ім. О. Закерничного Арбузинської селищної ради Арбузинського району Миколаївської області – кошторисна  вартість – 42705,043 тис грн. Експертний звіт 19/102-01/21А від 19.01.2021

Капітальний ремонт покрівлі  12-ти квартирного житлового будинку  з вбудованим протирадіаційним укриттям по вул. Ольжича, 109 в смт Арбузинка Миколаївської області - кошторисна  вартість – 1476,985 тис грн. Експертний звіт №60 КБЗ-19Д  від 20.09.2019

Капітальний ремонт покрівлі  16-ти квартирного житлового будинку  з вбудованим протирадіаційним укриттям по вул. Центральній, 99 в смт Арбузинка Миколаївської області - кошторисна  вартість – 1492,512 тис грн. Експертний звіт №73 КБЗ-19Д  від 02.10.2019

Капітальний ремонт водопровідної мережі  по вул. Хліборобна  в смт АрбузинкаАрбузинського району Миколаївської області – кошторисна  вартість – 296,250 тис грн.

Капітальний ремонт  мережі вуличного освітлення по вул. Центральна (від КТП 227, КТП-70) вул. Шкільна (від КТП 227) в с. Новоселівка Арбузинського району Миколаївської області- кошторисна вартість 281,888 тис. грн.

Капітальний ремонт  мережі вуличного освітлення по вул. Центральна (від КТП 65) в с. Мар’янівка Арбузинського району Миколаївської області - кошторисна вартість293,764 тис. грн

Капітальний ремонт мережі вуличного освітлення по вул.  Молодіжна (від ТП-69) вул.  Садова (від ТП 69) в с.  Воля  Арбузинського району Миколаївської області - кошторисна вартість 299,818 тис. грн

 Нове будівництво спортивного  майданчика для міні-футболу  зі  штучним  покриттям на території комунального закладу освіти «Новокрасненська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Арбузинської селищної ради Миколаївської області» по вул. Величка, 23 в с. Новокрасне Арбузинського району  Миколаївської області» - кошторисна вартість  1586,753 тис. грн. Експертний звіт №71-20Д  від 04.05.2020.

Капітальний ремонт (утеплення стін) відділення стаціонарного догляду для постійного (тимчасового) проживання  людей похилого віку та інвалідів  територіального центру  Арбузинського району  в смт Арбузинкапров. Майський, 18 – кошторисна вартість -1311,364 тис. грн. Експертний звіт  № 15-0072-18 від 10.05.2018 р.

 

ІІІ. Соціальна інфраструктура громади

        3.1 Освіта

         В   Арбузинській селищній  територіальній  громаді цілеспрямовано проводиться робота у сфері дошкільної освіти шляхом оптимізації мережі дошкільних закладів відповідно до потреб населення, соціально-демографічної ситуації, розвитку матеріально-технічної бази дошкільних закладів.

Охоплення дітей  від 3 до 6 років різними формами дошкільної освіти  становить 84,5 %.  Діти 5-річного віку  100 % охоплені різними формами дошкільної освіти.

Станом на 21.11.2023 року в Арбузинській селищній  територіальній  громаді  діє 5 закладів дошкільної  освіти:

  - Комунальний  заклад  дошкільної освіти «Пролісок» - 128 дітей.

Комунальний заклад «Новокрасненський ДНЗ «Малятко» - 20

дітей.

  - Агрономійський дошкільний навчальний заклад «Теремок» - 16 дітей.

  - Кавунівський дошкільний навчальний заклад «Колосок» - 17 дітей.

  - Новоселівський дошкільний навчальний заклад ясла- садок «Казка»-15 дітей.

      Всього по  дошкільних  закладах 196 дітей.

      Система освіти розвивається в рамках реалізації Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», Програми реалізації державної національної програми «Освіта».

      Заклади  освіти  Арбузинської   селищної  територіальної  громади :

 - Арбузинський ліцей  №1 ім. О.Закерничного -  206 дітей.

 - Арбузинський ліцей  № 2 ім. Т.Г.Шевченка - 522 дитини.

 - Новокрасненський ліцей - 144  дитини.

 - Агномійський ліцей - 109  дітей.

 - Новоселівський ліцей - 106  дітей.

 - Кавунівська  гімназія - 36 дітей.

     Всього  навчається  учнів  в  закладах  освіти  громади  1120 дітей, із них: 583 –хлопчиків, 540  - дівчинки.

      Загальна  кількість  працюючих  учителів - 117

      Автобусний  парк  сфери освіти  складається з 5  автобусів  для  підвезення  дітей.

       Школи достатньо укомплектовані педагогічними кадрами. На постійному контролі тримаються питання харчування та підвозу школярів.

       Сучасними навчальними комп’ютерними комплексами забезпечені всі   загально-освітні школи та підключені 100 % до швидкісної мережі Інтернет.

        Для організації дозвілля дітей у позаурочний час, на базі загальноосвітніх шкіл району, працюють  гуртки в   комунальному  закладі позашкільної освіти Будинок творчості школярів Арбузинської селищної ради за такими напрямками: науково-технічний, еколого-натуралістичний, художньо-естетичний, туристсько-краєзнавчий, та  інші.

       Всього  відвідують  гуртки - 230  дітей.

     Пріоритетні  завдання  Програми щодо   розвитку  галузі  та  вирішення  проблемних  питань  на 2024- 2026 роки :

- модернізація  мережі  закладів  освіти  Арбузинської  селищної  ради, проведення  поточних, капітальних ремонтів, реконструкцій, будівництва  із  застосуванням  енергозберігаючих  технологій закладів  освіти;

- покращення  матеріально-технічної  бази  закладів  освіти, придбання  навчальних  кабінетів, шкільних  автобусів  за  рахунок  усіх  джерел  фінансування;

- здійснення  заходів щодо  організації  роботи  забезпечення педагогічними  кадрами, організація  підвищення  їх  кваліфікації на  основі диференційного та  особистісного-орієнтованого підходу;

- забезпечення  інтеграції  дітей  з  особливими  освітніми  потребами  у загальноосвітній простір  шляхом  створення  умов  для  їх  навчання  в  інклюзивних  класах  загальноосвітніх  навчальних  закладах;

- проведення  роботи  з  національно-патріотичного виховання  дітей та  молоді;

- удосконалення  підготовки учнів  загальноосвітніх навчальних  закладів до участі у зовнішньому незалежному оцінюванню як передумови забезпечення рівного доступу до вищої  освіти, налагодженні  чіткої системи інформування  випускників, батьків, учителів, громадськості щодо  процедур  проведення  зовнішнього незалежного  оцінювання  на 2024-2025 роки;

- організація оздоровлення дітей у пришкільних таборах із залученням волонтерів  та студентів вищих навчальних закладів;

- підтримка обдарованої молоді, лідерів учнівського самоврядування.

 

3.2.  СОЦІАЛЬНЕ  ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА  СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Соціальні послуги надаються відділом   соціального захисту населення Арбузинської селищної  територіальної  громади, який  створено в 2020  році. Також функціонує Центр реабілітації дітей-інвалідів та Територіальний центр соціального обслуговування Арбузинкої  селищної  ради.

Робочі місця спеціалістів відділу підключено до програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» та ЄІССС.

З початку 2023 року спеціалістами відділу прийнято 20 заяв щодо надання соціальної  послуги догляду вдома  у Територіальному  центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Арбузинської селищної ради».

У бюджеті селищної ради на 2024-2026 роки передбачені кошти на виконання заходів щодо реалізації Комплексної програми соціального захисту населення  «Турбота», в тому числі на пільгове перевезення автомобільним транспортом на приміських маршрутах та  залізничним транспортом.  

На фінансування зазначених програм із місцевого бюджету заплановано виділення коштів на 2024-2026 роки у сумі 909,0 тис. грн. та 63,9 тис. грн., відповідно.

Станом на 1 листопада 2023 року правом пільгового проїзду на автомобільному та залізничному транспорті загального користування приміського сполучення скористалося 3298 громадян пільгової категорії нашої громади.

На  території  громади  станом  на 01.11.2023 року  проживає: 5874  особи в тому числі багатодітних сімей: 204 дорослих та 508 дітей, які належать до  пільгової  категорії Арбузинської  селищної  територіальної громади.

                                                        

 

 Кількість населення  по соціальним групам (станом на 01.11.2023 року).

 

Населені пункти і складі ОТГ

 

Особи пенсійного віку

Особи песійного віку

які отриу.ть послуги

ТЦСО

Діти війни

Учасники ВВВ

Сім’ї загиблих

Учасники бойових дій

АТО, ООС

Учасники бойових дій, інтернаціоналісти

Постраждалі від аварії

на ЧАЕС

Особа з інвалідністю

Діти з інвалідністю

Арбузинка

чол.

751

315

121

6

2

124

26

16

136

15

жін.

995

400

154

7

20

2

0

7

173

18

Новокрасне

чол.

84

77

11

1

1

20

3

5

26

0

жін.

106

96

16

2

0

0

0

2

32

2

Полянка,

Вишневе

чол.

20

11

3

0

0

5

1

0

5

0

жін.

24

15

2

0

0

0

0

0

6

2

Агрономія

чол.

91

74

14

0

1

25

2

3

22

2

жін.

114

94

16

0

0

0

0

2

28

3

Нові Ставки

чол.

3

3

2

0

0

1

0

0

1

0

жін.

3

3

2

0

0

0

0

0

2

0

Новоселівка

чол.

32

30

4

0

0

19

1

1

4

0

жін.

40

36

5

0

0

0

0

0

6

0

Мар’янівка

чол.

39

32

9

2

0

8

0

1

9

0

жін.

48

44

10

1

0

0

0

0

11

1

Воля

чол.

10

4

3

0

0

5

2

0

2

0

жін.

12

3

3

0

0

0

0

0

5

1

Кавуни

чол.

74

68

10

3

0

23

1

2

15

0

жін.

94

14

13

4

0

0

0

2

18

1

Всього

 

2540

1319

398

26

24

232

36

41

501

45

 

чол.

1104

614

177

12

4

230

36

29

220

17

 

жін.

1436

705

221

14

20

2

0

14

281

28

 

         Пріоритетні  завдання Програми щодо  розвитку  галузі та  вирішення  проблемних питань  на 2024-2026 роки :

- розвиток  та  збереження  мережі закладів  системи соціального захисту  населення  громади;

- підвищення  якості  надання  соціальних  послуг, їх ефективності та  наближення  до  потреб  споживачів;

- надання  матеріальної  допомоги на  лікування, малозабезпеченим сім»ям, військовослужбовцям, в тому числі тим, які  перебувають в зоні АТО та їх сім′ям,  на  поховання окремих категорій громадян;

- забезпечення  функціонування Територіального центру  соціального  обслуговування ( надання соціальних послуг ) Арбузинської  селищної  ради;

- забезпечення  функціонування Центру  реабілітації дітей- інвалідів;

- забезпечення  функціонування Центру соціальних служб;

- підтримка найбільш вразливих верств населення, особливо пільгової категорії;

- надання одноразової матеріальної допомоги військовослужбовцям, які отримали поранення під час безпосередньої участі в бойових діях;

- своєчасне нарахування та виплата державної допомоги, компенсацій та надання пільг пільговій категорії населення;

- забезпечення засобами реабілітації осіб з обмеженими функціональними можливостями;

- підвищення рівня інформованості населення з питань призначення соціальних допомог та пільг.

 

 СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВИЙ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ     

Служба у справах дітей взаємодіє та співпрацює з суб’єктами соціальної роботи, які здійснюють соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю. Завдяки тісній співпраці забезпечується ефективна профілактика роботи щодо захисту прав дітей в громаді. Найбільш ефективною зокрема, є співпраця з лікарнею, центром первинної медико-санітарної допомоги, відділом освіти, центром зайнятості, , відділенням поліції, відділом реєстрації актів цивільного стану тощо.

Станом на 01.11.2023 року в громаді мешкає 4 прийомні сім′ї, в яких  виховується  6 дітей; 1 дитячі будинки сімейного типу, у яких виховується 5 дітей.

Реалізація заходів Програми здійснюється у межах видатків передбачених у місцевому бюджеті на ці цілі.

Пріоритетні завдання Програми щодо розвитку галузі та вирішення проблемних питань на 2024 – 2026 роки:

- реалізація на відповідній території державної політики з питань соціального захисту дітей та сімей з дітьми, запобігання дитячій бездоглядності та  безпритульності, соціальному сирітству, вчиненню дітьми правопорушень;

- забезпечення додержання вимог законодавства щодо встановлення опіки та піклування над дітьми;

- продовження роботи щодо раннього виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, фахове здійснення соціального супроводу та взаємодії у вирішенні нагальних питань сімей, всебічне та якісне надання соціальних послуг найуразливішим  категоріям населення громади;

- проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню в складні життєві обставини сімей, дітей та молоді;

- забезпечення взаємодії із структурними підрозділами місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, а також залучення потенціалу територіальної громади до проведення соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю.

                     

         На території селищної територіальної громади також функціонує служба у справах дітей       пріорітетними завданнями на 2024-2026 роки якої є:

- соціальний захист дітей, які перебувають у складних життевих обставинах;

- виявлення дітей, які залишились без батьківсткого піклування;

- захист майнових та житлових прав дітей, дітей-сиріт, дітей позбавлених           батьківського піклування;

- провадження органами опіки та піклування діяльності пов»язаної із   захистом прав дитини , батьки якої перебувають та територіях, які  розташовані в районі проведення  воєних (бойових) дій або які  перебувають на тимчасово окупованій території;

- провадження органами опіки та ніулуваннядіяльності пов»язаної із захистом прав дитини під час дії на території України назвичайного або воєнного стану;

- сімейні форми виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківсткого піклування;

- соціальних захист дітей, постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

 

       3.3 Охорона здоров’я.

       На території громади медичні послуги надають 2 комунальні заклади охорони здоров’я – КНП «Арбузинський центр первинної медико-санітарної допомоги» Арбузинської селищної ради та КНП «Арбузинська багатопрофільна лікарня» Арбузинської селищної ради.

Первинна медична допомога населенню надається  КНП «Арбузинський ЦПМСД». До складу ЦПМСД входить 6 амбулаторій ЗПСМ.

Кадрове забезпечення:

По штатному розкладу на 01.01.2023 року в ЦПМСД зареєстровано всього: 81,75 штатних одиниць, зайнято 66,25 та 77 фізичних осіб.

З них лікарів:                                                     Середніх медичних працівників • 

штатних посад —  11,75                                                  32,0

•        зайнято    -           7,5                                                    28,75

•        фізичних   -          7                                                       36                                                 

 

В закладі працюють 77 працівника. А саме: 7 лікарів (з них - 3 сімейних лікарів, 1 терапевт, 2 педіатра),  36 чоловік середнього медичного персоналу, 13 чоловік молодшого медичного персоналу, інші – 22 особи. Заклад обслуговує населення Арбузинської та Благодатненської територіальних громад в кількості – 13101 осіб, з них  підписано 10883 декларацій  з лікарями центру, що складає 83,0%.

Допомога населенню Арбузинської   селищної  територіальної громади надається :

а) Арбузинська  АЗПСМ – 2 сімейних лікаря, 0,5 ст. завідувач амбулаторією, 1,5 ст. лікаря – педіатра,  14 середніх мед працівника. Вакансія  2 ст. сімейного лікаря.

в) Новокрасненська АЗПСМ – 3 середніх медичних працівника (забезпечується виїзний прийом пацієнтів лікарем згідно графіку). Вакансія 1 ст.сімейного лікаря.

Закладом надається первинно медико-санітарна допомога згідно наказів МОЗ України:

-№503 від 19.03.2018р. «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу"  

- №504  від 19.03.2018 р. "Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги»    та інш.

Всі амбулаторії центру мають оснащення та обладнання згідно вимог МОЗ та НСЗУ.

Пріоритетні завдання Програми щодо розвитку галузі та вирішення проблемних питань ЦПМД на 2024-2026 роки є:

- забезпечення населення громад  послугами зі всебічної, безперервної і орієнтованої на пацієнта першої медичної допомоги, спрямованої на задоволення потреб населення у відновленні та збереженні здоров’я;

- попередження розвитку захворювань, зменшення потреби у госпіталізації та покращення якості життя.

Вторинна медична допомога жителям громади надається КНП «Арбузинська центральна лікарня» Арбузинської селищної ради. В закладі працює 95 осіб, з них лікарі- 14, середній медичний персонал – 33, молодший медичний персонал – 19, інші – 29 осіб.

  Із 1 січня 2023 року закладом укладено договори на надання медичної допомоги з Національною службою здоров’я України за наступними пакетами:

1. медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація);

2. ведення вагітності в амбулаторних умовах;

3. хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах;

4.діагностика, лікування та супровід осіб з вірусом імунодефіциту людини (та підозрою на ВІЛ);

5. езофагогастродуоденоскопія;

6. мобільна паліативна допомога дорослим та дітям;

7. стаціонарна паліативна допомога дорослим та дітям;

8. стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій;

9. стоматологічна допомога дорослим та дітям;

10.седичний огляд осіб, який організовується територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

 

      Пріоритетні напрями розвитку КНП «Арбузинська центральна лікарня» на 2024-2026 роки:

- придбання діагностичного та лікувального обладнання для покращення матеріально-технічної бази лікарні, зокрема: придбання цифрового рентгенологічного апарату;

     - кадрове забезпечення лікарями;

     - розвиток напрямку мобільної паліативної допомоги.

 

3.4 Культура

     Головною метою у сфері культури є зростання духовно-інтелектуального потенціалу суспільства, збереження культурної спадщини та забезпечення доступу населення до культурних надбань.

      Робота закладів культури спрямована на збереження і розвиток української національної культури, активізації діяльності закладів культури, шляхів збереження існуючої мережі і посилення їх ролі в розгортанні процесів національно-культурного відродження, поліпшення матеріально-технічної бази. Проводяться свята, фестивалі, конкурси, інші культурно-мистецькі заходи, пов'язані з відзначенням календарних та пам'ятних дат в Україні.

       Мережа  закладів  та  об’єктів  культури та  культурної  спадщини  Арбузинської  селищної  територіальної  громади  з  01.01.2021  року  :

районний будинок  культури  -1

міський будинок культури – 1

будинки  культури – 2

сільські клуби – 4

районна  бібліотека для дорослих -1

районна бібліотека для дітей -1

бібліотеки-філіали – 6.

    В  закладах  культури  Арбузинської  селищної  територіальної  громади   46 працюючих.

Пріоритетні  завдання  Програми щодо  розвитку  галузі  та  вирішення  проблемних  питань  на 2024-2026  роки:

- поліпшення   матеріально - технічної   бази  клубних  закладів  та  бібліотек  шляхом  проведення  капітальних  та  поточних ремонтів, поновлення  роботи  систем  опалення, придбання  обладнання, музичних інструментів за  рахунок із  усіх  джерел  фінансування ;

- забезпечення  належного  рівня  збереження  та  використання  об’єктів  культурної  спадщини  громади  для  вільного доступу;

- розвиток  туристичної  інфраструктури, розробка туристичних маршрутів;

- активізація  роботи  щодо  організації  змістовного культурного  дозвілля населення, особливо  молоді, створення  нових  клубів  за  інтересами для  різних  верств  населення ;

-активізація роботи по розшуку нових  краєзнавчих матеріалів, проведення екскурсій з історичного минулого рідного краю, проведення  пошукової  роботи;

- проведення   роботи по  укладанню  охоронних  договорів  на  пам’ятники  археології, історії;

- організація  видовищно - розважальних заходів  до державних, народних  свят, проведення  свят  місцевого рівня (свято  сіл) та  інших  розважальних  заходів;

- участь  у  обласних, всеукраїнських  культурно- масових  заходах;

- забезпечення   всіх  закладів  культури громади  вільним  доступом  до  мережі « Інтернет»;

- участь  закладів  культури  громади  в  державних, релігійних програмах, конкурсах, проектах, грантах підтримки  та  розвитку  сфери  культури  тощо.

 

3.5 Спорт

Протягом усього періоду функціонування Арбузинської селищної територіальної громади  одним із  пріорітетних аспектів її життєдіяльності є підвищення рівня  забезпечення населення громади сучасними спортивними спорудами, покращення роботи з багатьох видів спорту – дитячо-юнацька спортивна школа (ДЮСШ). Функціонує три секції – футбол, бокс, волейбол. Всього  відвідують  спортивні  секції - 297  дітей із них,  у 18 групах.

На базі ліцею № 2 імені Т.Г. Шевченка функціонує спортивна секція з вільної боротьби де займаються  40 дітей.

         До   мережі  спортивних  споруд  та  об’єктів  громади входять, стадіони (3), спортивні зали при загальноосвітніх  школах (6),  спортивні  майданчики (8).  Всі  спортивні споруди  використовуються  за  призначенням.

 

Пріоритетні завдання Програми щодо розвитку галузі та вирішення проблемних питань на 2024-2026 роки:

 - створення умов для залучення широких верств населення до систематичних занять фізичною культурою та масовим спортом;

-  популяризація здорового способу життя мешканців громади;

- створення умов для максимальної реалізації здібностей обдарованих дітей та молоді;     

- збереження і розбудова існуючої мережі дитячо-юнацької спортивної  школи;

- будівництво нової  та реконструкція існуючої матеріально-технічної  бази закладів фізичної культури та спорт;

- забезпечення проведення спортивно-масових заходів для різних вікових категорій населення громади;

- створення сприятливих умов в організації якісного, змістовного дозвілля населення громади;

- будівництво   нової та  реконструкція  існуючої  матеріально- технічної  бази закладів освіти( спортзали ), закладів  культури  та  спорту.

 

 

ІV. Фінансово-бюджетна характеристика Арбузинської громади

Прогнозний бюджет Арбузинської селищної територіальної громади на 2024 рік по доходах визначено в сумі 100623,3 тис грн., в т.ч. доходи загального фонду 100601,9 тис. грн. та доходи спеціального фонду в сумі 21,4 тис. грн. Видатки визначено в сумі 100623,3 тис грн., в т.ч. видатки загального фонду 100601,9 тис. грн. та видатки спеціального фонду 21,4 тис. грн.

В основу формування розрахункових показників доходів, видатків та міжбюджетних трансфертів місцевого бюджету на 2024 рік покладено норми чинного Податкового і Бюджетного кодексів України та інших законодавчих актів.

         Структура бюджету загального фонду наступна: власні надходження податків 66500,0 тис. грн., що становить 66,1 % до загальної суми надходжень, офіційні трансферти (субвенції та дотації) – 34101,9 тис. грн. що становить 33,9 %.

 

Планові показники надходжень до бюджету Арбузинської

селищної територіальної громади

Статті доходів

План на 2024 рік,

тис.грн.

Податки та збори на доходи фізичних осіб

35398,0

Єдиний податок

19818,0

Податок на майно      

8694,4

Акцизний податок

2227,0

Адміністративні збори та платежі

292,3

Інші надходження

91,7

Всього доходів (без урахування міжбюджетних трансфертів)

66521,4

Офіційні трансферти (субвенції та дотації)

34101,9

Разом доходів:

100623,3

 

VОсновні проблеми соціально-економічного розвитку громади

Основними проблемами соціально-економічного розвитку громади є :

  1. від’ємний природний приріст, зменшення кількості населення, старіння населення;
  2. відсутність потужних промислових та переробних  підприємств та достатньої кількості робочих місць;
  3. неналежний стан автомобільних доріг, особливо обласних та районних, які проходять по території громади та з’єднують всі населені пункти громади;
  4. недостатнє автобусне сполучення між селами громади та центром громади;
  5. необхідність покращення матеріально-технічної бази об’єктів соціально-культурної сфери громади в галузі медицини, освіти, культури та житлово-комунального господарства;
  6. негативний фінансовий стан КП «Арбузинський ККП»;
  7. зношеність об’єктів систем водопостачання та водовідведення;
  8. необхідність вдосконалення земельних відносин;
  9.  недостатній рівень залучення приватних інвестицій в економічний розвиток громади.

 

 

VІ. Основні напрямки та завдання соціально-економічного розвитку громади на 2024-2026 роки

Цілі та пріоритетні завдання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Арбузинської селищної територіальної громади на 2024-2026 роки реалізуються в рамках напрямів та пріоритетів визначених Стратегією розвитку Арбузинської селищної територіальної громади на період до 2026 року.

Основними напрямами та пріоритетними завданнями розвитку Арбузинскьої громади  на 2024-2026 роки є:

1. Стійке економічне зростання на основі розвитку підприємств місцевої економіки та комунального сектору, вдосконалення земельних відносин, розвитку малого та середнього бізнесу,  туристичного та історико-культурного потенціалу, залучення інвестицій, коштів державного та обласного бюджетів.

Завдання:

- забезпечення ефективного та раціонального використання земель   громади, перегляд орендних ставок, проведення повторної  нормативної грошової оцінки земель, відведення земельних ділянок для  продажу або надання в оренду на земельних торгах;

- створення у громаді сприятливих умов для розвитку бізнесу,  підприємств виробничої сфери, фермерських господарств;

- розвиток комунальних підприємств, установ та закладів громади;

- формування у громаді сприятливого середовища для       залучення інвестицій, впровадження інвестиційних проєктів.

2. Висока якість життя людини на основі покращення благоустрою населених пунктів, проведення ремонту доріг, покращення вуличного освітлення, оптимізації роботи комунальних підприємств громади, підвищення стандартів комунальних послуг. Покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я, освіти, культури, розвитку спортивно-оздоровчої інфраструктури, підвищення якості освітніх, соціальних, медичних послуг.

Завдання:

-  покращення життєдіяльності громадян, підвищення безпеки, рівня та якості життя мешканців громади в галузях медицини, освіти,  культури, житлово-комунального господарства, соціального  забезпечення;

-  забезпечення доступності жителів громади   до адміністративних,

муніципальних, соціальних та інших послуг;

- сприяння популяризації та розвиток здорового способу життя мешканців громади;

- забезпечення розвитку культурного та духовного середовища для гармонійного розвитку людини;

- заохочення населення до підвищення соціальної активності та свідомості через механізм бюджету громадської участі, розвитку  громадських організацій.

3. Покращення екології та стану довкілля в громаді на основі формування екологічної свідомості жителів громади, впровадження екологічних проєктів, покращення стану водних та лісових об’єктів, розвитку альтернативної енергетики та енергозберігаючих технологій.

Завдання:

- підвищення екологічної безпеки та створення умов для збереження навколишнього середовища;

- впровадження централізованого вивезення твердих побутових відходів від мешканців у населених пунктах громади;

- здійснення паспортизації сміттєзвалищ;

- формування екологічної свідомості жителів громади;

- впорядкування стану водних об'єктів на території громади;

- комплексний розвиток територій в інтересах громади.

 

VІІ. Фінансове забезпечення реалізації Програми соціально - економічного та культурного розвитку

 

Фінансування реалізації  заходів Програми соціально-економічного розвитку Арбузинської  селищної територіальної громади на 2024-2026 роки буде з здійснюватися за рахунок коштів:

- державного бюджету (державний фонд регіонального розвитку, державні програми розвитку);

- обласного бюджету (обласних програм розвитку);

- бюджету селищної ради;

- залучених коштів (інвестицій, грандів)

- інших джерел, незаборонених чинним законодавством України.

 

VІІІ. Механізм   моніторингу та  оцінки       результативності реалізації Програми соціально-економічного розвитку

 

Для об’єктивної оцінки результативності реалізації Програми соціально-економічного розвитку введено ряд результативних показників (індикаторів), що конкретизують отримані результати економічного та соціального розвитку в галузях: економіки, житлово-комунального господарства, соціального захисту, освіти, охорони здоров»я, культури та спорту. Перелік результативних показників (індикаторів) наведено у Додатку  1 до Програми соціально-економічного та культурного розвитку на 2024-2026 роки.

Моніторинг та звіт про виконання Програми проводиться виконавчим комітетом селищної ради за підсумками півріччя та року. Річний Звіт про виконання Програми заслуховується на сесії Арбузинської селищної ради. Результати звітів оприлюднюються на офіційному сайті Арбузинської селищної територіальної громади та в засобах масової інформації.

Оперативний контроль за реалізацією Програми покладається на виконавчі органи Арбузинської селищної територіальної громади.

У процесі виконання Програма може уточнюватися шляхом внесення щорічних змін і доповнень до неї, із наступним затвердженням рішеннями селищної ради.

 

 

ДОДАТКИ

Додаток 1

до Програми соціально-економічного розвитку

Арбузинської  селищної територіальної

громади на 2024-2026 роки

 

Результативні показники

соціально-економічного та культурного розвитку  Арбузинскької селищної територіальної  громади на 2024-2026 роки.

Показник

Одиниця виміру

Фактичні показники у 2023 році (станом на 01.11.2023)

Прогноз на 2024-2026 роки

Демографія та ринок праці громади

 

 

 

Чисельність населення

осіб

10436

10500

Померло

осіб

125

-

Народилося

осіб

34

-

Природний приріст (скорочення) населення

осіб

-91

-

Прибуло мешканців

осіб

324

-

Вибуло мешканців

осіб

48

-

Сальдо міграції

осіб

276

-

Безробітне населення

осіб

85

70

Економічний розвиток

 

 

 

Кількість фермерських господарств

одиниць

172

172

Кількість фізичних осіб-підприємців

осіб

335

340

Кількість підприємств житлово-комунальної сфери

одиниць

2

2

Середня кількість працюючих працівників в галузі ЖКГ

одиниць

25

25

Середній розмір заробітної плати працівників галузі ЖКГ

грн.

       7174

   7500

Протяжність відремонтованих доріг комунальної власності громади (в.т.ч. ліквідація вибоїн шляхом підсипання щебенево-піщаною сумішю)

        м2

11720

15000

Кількість проектів місцевого розвитку, що реалізуються на території громади, всього

(2023 рік)

одиниць

3

5

в тому числі, що реалізуються за рахунок:

 

 

 

коштів державного бюджету

одиниць

-

2

коштів обласного бюджету

одиниць

-

-

коштів селищного бюджету

одиниць

2

3

інших джерел

одиниць

1

-

Загальний обсяг фінансування проектів місцевого розвитку, що реалізуються на території громади

(2023 рік)

тис.грн.

26105,8

87586,8

в тому числі:

 

 

 

за рахунок державного бюджету

тис.грн.

-

73503,5

за рахунок обласного бюджету

тис.грн.

-

-

за рахунок селищного бюджету

тис.грн.

1546,2

14083,2

інших джерел (спільний проект Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Європейського Союзу)

тис.грн.

24559,6

-

Фінансова спроможність громади

 

 

 

Доходи загального фонду бюджету територіальної громади (без трансфертів)

тис.грн.

75321,8

66500,0

Частка базової дотації в доходах загального фонду бюджету територіальної громади (без урахування субвенцій)

        %

11,8

4,7

Видатки загального фонду бюджету територіальної громади (без трансфертів)

   тис.грн.

69420,00

66500,00

Якість та доступність публічних послуг в громаді

 

 

 

Кількість центрів надання адміністративних послуг

одиниць

1

1

Кількість видів послуг, які надаються ЦНАП

одиниць

       161

161

Кількість населених пунктів, що мають доступ до фіксованої широкосмугової мережі Інтернет

   одиниць

7

 

7

 

Частка населених пунктів, що мають доступ до фіксованої широкосмугової мережі Інтернет, у загальній кількості населених пунктів громади

          %

53,8

53,8

Кількість закладів первинної медичної допомоги (ЦПМСД АЗПСМ, ФАП, ФП, МТБ)

одиниць

1

1

Кількість лікарів загальної практики сімейної медицини

осіб

4

4

Середній розмір заробітної плати в галузі первинної медицини

грн.

9631

12051

Кількість закладів вторинної медичної допомоги

одиниць

1

1

Середня кількість працівників закладів вторинної медичної допомоги

шт.одиниць

142,5

142,5

з них:

 

 

 

лікарів

шт.одиниць

30,5

30,5

молодший медичний персонал

шт.одиниць

47,5

47,5

Середній розмір заробітної плати в галузі вторинної медичної допомоги

грн.

       9653

10416

в. т.ч.:

 

 

 

Середній розмір заробітної плати лікарів

грн.

18307

20000

Середній розмір заробітної плати молодшого медичного персоналу

грн.

13156

13500

Кількість закладів дошкільної освіти

одиниць

5

5

Кількість дітей у дошкільних

закладах

осіб

196

200

Середня наповнюваність групи дошкільного навчального закладу

осіб

17

17

Частка дітей дошкільного віку охоплена дошкільними навчальними закладами, у загальній кількості дітей дошкільного віку

        %

83

83

Вартість утримання 1 дитини у дошкільному закладі

тис. грн/рік

57,763

66,611

Кількість закладів загальної середньої освіти    

одиниць

6

6

Кількість учнів у загальноосвітніх школах

осіб

1120

1080

Середня наповнюваність класів загальноосвітньої школи

осіб

15

13

Вартість утримання 1 учня у шкільному закладі

тис. грн/рік

39,592

41,491

Частка дітей, для яких організовано підвезення до місця навчання і додому, у загальній кількості учнів, які того потребують

 

%

100

 

100

 

Кількість позашкільних закладів (центрів розвитку, ДЮСШ, гуртків, тощо)

   одиниць

2

2

Кількість учнів, які охоплені позашкільною освітою

осіб

530

530

Частка дітей, охоплених позашкільною освітою, у загальній кількості дітей шкільного віку

         %

47

45

Кількість освітніх закладів всього

одиниць

12

12

Середня кількість працюючих працівників у галузі освіти

одиниць

283

283

Середній розмір заробітної плати працівників галузі освіти

грн.

8494

10297

в тому числі:

 

 

 

у закладах дошкільної освіти

грн.

7531

9171

у закладах загальної середньої освіти

грн.

10089

11750

у закладах позашкільної освіти

грн.

7862

9971

Кількість закладів культури

одиниць

18

18

Середня кількість працюючих працівників у галузі культури та спорту

одиниць

53

53

Середній розмір заробітної плати працівників галузі культури та спорту

грн.

7752

9066

Кількість проведених культурно-мистецьких заходів (виставок, концертів, фестивалів, тощо)

одиниць

1170

1200

Кількість закладів фізичної̈ культури та спорту в громаді

одиниць

1

1

Кількість проведених фізкультурно-спортивних заходів

одиниць

5

5

Кількість закладів соціальних послуг

одиниць

5

5

Середня кількість працівників закладів соціальних послуг

одиниць

71

71

Середній розмір заробітної плати працівників закладів соціальних послуг

грн.

9261

9300

Кількість осіб, які обслуговуються працівниками закладів соціальних послуг

осіб

2363

2500

Надано одноразову матеріальну допомогу громадянам, які опинились в складних життєвих обставинах

осіб

1

10

Сума виплаченої одноразової матеріальної допомоиу громадянам, які опинились в складних життєвих обставинах

тис.грн.

2,0

20,0

Надано інші види грошової допомоги соціально-вразливим верствам населення (інвалідам, чорнобильцям, сім’ям загиблих воїнів АТО)

осіб

40

40

Сума виплачених інших видів грошової допомоги соціально-вразливим верствам населення відповідно до чинного законодавства (інвалідам, чорнобильцям, сім’ям загиблих воїнів АТО)

тис.грн.

54,6

150,7

 

Додаток 2

до Програми соціально-економічного розвитку

Арбузинської селищної територіальної

 громади на 2024-2026 роки

Перелік заходів

 соціально-економічного розвитку Арбузинської селищної територіальної громади в галузі освіта, які планується реалізувати

у 2024-2026 роках

 

№ п/п

Назва заходу (проекту/виду робіт)

Кошторисна вартість, відповідно до ПКД*
тис. грн                      (або орієнтовна вартість)

Ступінь будівельної готовності, %

Плановий обсяг фінансу-вання у 2024-2026 роки всього, тис.грн.

в тому числі за джерелами фінансування, тис.грн.

Відповідальні виконавці

усього

залишок на 01.01.2024

Державний бюджет

Обласний бюджет

Місцевий бюджет (селищний)

Інші джерела

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Розвиток освіти

1.

Нове будівництво спортивного майданчика для міні-футболу зі штучним покриттям на території комунального закладу  освіти  «Новокрасненська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Арбузинської селищної ради миколаївської області»  по вул. Величка, 23 в с. Новокрасне Арбузинського району Миколаївської області.

1586,8

 

 

1586,8

 

 

1586,8

 

Виконавчий комітет селищної ради, відділ освіти

 

Всього по галузі

1586,8

 

 

1586,8

 

 

1586,8

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

до Програми соціально-економічного розвитку

Арбузинської селищної територіальної

громади на 2024-2026 роки

Перелік заходів

соціально-економічного розвитку Арбузинської  селищної територіальної громади в галузі охорона здоров»я, які планується реалізувати у 2024-2026 роках

 

№ п/п

Назва заходу (проекту/виду робіт)

Кошторисна вартість, відповідно до ПКД*
тис. грн                      (або орієнтовна вартість)

Ступінь будівельної готовності, %

Плановий обсяг фінансу-вання у 2024-2026 роки всього, тис.грн.

в тому числі за джерелами фінансування, тис.грн.

Відповідальні виконавці

Усього тис.грн.

залишок на 01.01.2024

Державний бюджет

Обласний бюджет

Місцевий бюджет (селищний)

Інші джерела

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Розвиток охорони здоров»я

КНП «Арбузинська центральна лікарня»

1.

Придбання цифрового рентгенологічного апарату

 

5800,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5800,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5800,0

 

 

 

 

Арбузинська ОТГ, Благодатненська ОТГ

2.

Капітальний ремонт автоматичних систем пожежної сигналізації та оповіщення   хірургічного та адміністративного корпусів

 

1800,0

 

 

 

 

1800,0

 

 

 

 

1800,0

 

 

Арбузинська ОТГ, Благодатненська ОТГ

3.

Капітальний ремонт  інженерних  мереж підвального приміщення 4-х поверхового терапевтичного корпусу КНП «Арбузинська центральна лікарня» Арбузинської селищної ради по вул. Центральна 88 в смт. Арбузинка

1500,0

 

 

1500,0

 

 

1500,0

 

Арбузинська ОТГ, Благодатненська ОТГ

4.

Капітальний ремонт даху хірургічного та адміністративного корпусів

55,0

 

 

55,0

 

 

55,0

 

Арбузинська ОТГ, Благодатненська ОТГ

 

у тому числі:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виготовлення проектно-кошторисної документації для капітального ремонту в КНП «Арбузинська центральна лікарня» Арбузинської селищної ради по вул. Центральна 88 смт. Арбузинкапо даних об»єктах.

50,0

 

 

50,0

 

 

50,0

 

Арбузинська ОТГ, Благодатненська ОТГ

 

Проведення експертизи для капітального ремонту в КНП «Арбузинська центральна лікарня»  Арбузинської селищної ради  по вул. Центральна 88 смт. Арбузинка

5,0

 

 

5,0

 

 

5,0

 

Арбузинська ОТГ, Благодатненська ОТГ

5.

Придбання санітарного автомобіля класу В  для мобільної поліативної допомоги пацієнтам.

720,0

 

 

720,0

 

 

720,0

 

Арбузинська ОТГ, Благодатненська ОТГ

6.

Кадрове забезпечення лікарями

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього:

9875,0

 

 

9875,0

 

 

9875,0

 

 

КНП «Арбузинський  центр первинної медико-санітарної допомоги»

1

Виготовлення проєктно - кошторисної документації для автоматичної пожежної сигналізації та оповіщення АЗПСМ с.Новокрасне

40,0

 

 

40,0

 

 

40,0

 

Арбузинська селищна рада

2

Оновлення оргтехніки (ноутбуки, БФП, та інш.) для роботи  медичних працівників АЗПСМ смт Арбузинка та с.Новокрасне

70,0

 

 

70,0

 

 

70,0

 

Арбузинська селищна рада

 

Виготовлення проєктно – кошторисної документації на забезпечення технічною водою АЗПСМ с.Новокрасне.

45,0

 

 

45,0

 

 

45,0

 

Арбузинська селищна рада

3

Кадрове забезпечення сімейними лікарями АЗПСМ смт.Арбузинка, с.Новокрасне.

 

 

 

 

 

 

 

 

Арбузинська ТГ КНП «Арбузинський ЦПМСД»

 

Всього:

155,0

 

 

155,0

 

 

155,0

 

 

 

Разом по галузі:

10030,0

 

 

10030,0

 

 

10030,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 4

до Програми соціально-економічного розвитку

Арбузинської селищної територіальної

громади на 2024-2026 роки

Перелік заходів

соціально-економічного розвитку Арбузинської селищної теритріальної громади в галузі соціальне забезпечення, які планується реалізувати у 2024-2026 роках

                                                                                                                                                                                                

№ п/п

Назва заходу (проекту/виду робіт)

Кошторисна вартість, відповідно до ПКД*
тис. грн                      (або орієнтовна вартість)

Ступінь будівельної готовності, %

Плановий обсяг фінансу-вання у 2024-2026 роки всього, тис.грн.

в тому числі за джерелами фінансування, тис.грн.

Відповідальні виконавці

усього

залишок на 01.01.2024

Державний бюджет

Обласний бюджет

Місцевий бюджет (селищний)

Інші джерела (конкурси, гранди, спонсор.допомога)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Розвиток соціального забезпечення

1.

Капітальний ремонт (утеплення стін) відділення стаціонарного догляду для постійного (тимчасового) проживання  людей похилого віку та інвалідів територіального центру в смт. Арбузинка пров. Майський 18.

1311,4

 

 

 

1311,4

 

 

 

 

1311,4

 

 

 

 

Виконавчий комітет селищної ради

2.

Придбання холодильника для зберігання медикаментів, шафа медична, приставна драбина

30,0

 

 

30,0

 

 

30,0

 

Виконавчий комітет селищної ради, Територіальний центр

 

Разом по галузі:

1341,4

 

 

1341,4

 

 

1341,4

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 5

до Програми соціально-економічного розвитку

Арбузинської селищної територіальної

громадии на 2024-2026 роки

Перелік заходів

соціально-економічного розвитку Арбузинської селищної територіальної громади у галузі житлово-комунального господарства, які планується реалізувати у 2024-2026 роках

                                                                                                                                                                                                

№ п/п

Назва заходу (проекту/виду робіт)

Кошторисна вартість, відповідно до ПКД*
тис. грн                      (або орієнтовна вартість)

Ступінь будівельної готовності, %

Плановий обсяг фінансу-вання у 2024-2026 роки всього, тис.грн.

в тому числі за джерелами фінансування, тис.грн.

Відповідальні виконавці

 

 

усього

залишок на 01.01.2024

Державний бюджет

Обласний бюджет

Місцевий бюджет (селищний)

Інші джерела

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Розвиток житлово-комунального господарства

1.

Капітальний ремонт покрівлі 12-ти квартирного житлового будинку з вбудованим протирадіаційним укриттям по вул. Ольжича 109 в смт Арбузинка.

1477,0

 

 

1477,0

 

 

1477,0

 

Виконавчий комітет селищної ради

2.

Капітальний ремонт покрівлі 16-ти квартирного житлового будинку з вбудованим протирадіаційним укриттям по вул. Центральна 99 в смт Арбузинка.

1492,5

 

 

1492,5

 

 

1492,5

 

Виконавчий комітет селищної ради

3.

Капітальний ремонт водопровідної мережі по вул. Хліборобна в смт.  Арбузинка

296,3

 

 

296,3

 

 

296,3

 

Виконавчий комітет селищної ради

 

Всього по галузі:

3265,8

 

 

3265,8

 

 

3265,8

 

 

Благоустрій

1.

Капітальний ремонт мережі вуличного освітлення по вул. Центральна (от КТП 227, КТП 70), вул. Шкільна (от КТП 227) в с. Новоселівка

281,8

 

 

281,9

 

 

281,9

 

Виконавчий комітет селищної ради

2.

Капітальний ремонт мережі вуличного освітлення по вул. Центральна (от КТП 65) в с. Мар»янівка.

293,8

 

 

293,8

 

 

293,8

 

Виконавчий комітет селищної ради

3.

Капітальний ремонт мережі вуличного освітлення по Молодіжна (от КТП 69), вул. Садова (от КТП 69) в с. Воля.

299,8

 

 

299,8

 

 

299,8

 

Виконавчий комітет селищної ради

 

Всього по галузі

875,4

 

 

875,4

 

 

875,4

 

 

                       

 

 

 

Додаток 6

до Програми соціально-економічного розвитку

Арбузинської селищної територіальної

громади на 2024-2026 роки

Перелік заходів

соціально-економічного розвитку Арбузинської селищної територіальної громади в галузі розвитку дорожньої інфраструктури, які планується реалізувати у 2024-2026 роках

                                                                                                                                                                                           

№ п/п

Назва заходу (проекту/виду робіт)

Кошторисна вартість, відповідно до ПКД*
тис. грн                      (або орієнтовна вартість)

Ступінь будівельної готовності, %

Плановий обсяг фінансу-вання у 2024-2026 роки всього, тис.грн.

в тому числі за джерелами фінансування, тис.грн.

Відповідальні виконавці

 

 

усього

залишок на 01.01.2024

Державний бюджет

Обласний бюджет

Місцевий бюджет (селищний)

Інші джерела

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Розвиток дорожньої інфраструктури

 

Дороги місцевого значення комунальної власності Арбузинської селищної територіальної громади

 

 

Капітальний ремонт

 

 

 

 

 

 

 

 

Виконавчий комітет селищної ради

1.

Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Шевченко в смт. Арбузинка.

1302,3

 

 

1302,3

 

 

1302,3

 

Виконавчий комітет селищної ради

2.

Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Учительській в смт. Арбузинк.

1304,6

 

 

1304,6

 

 

1304,6

 

Виконавчий комітет селищної ради

 

Всього по галузі:

2606,9

 

 

2606,9

 

 

2606,9

 

 

 

 

           

 

Додаток 7

до Програми соціально-економічного розвитку

Арбузинської селищної територаальної

громади на 2024-2026 роки

Перелік заходів

соціально-економічного розвитку Арбузинської селищної територіальної громади в галузі розвитку територіальної оборони, цивільного захисту та мобілізації, які планується реалізувати у 2024-2026 роках

                                                                                                                                                                                            

№ п/п

Назва заходу (проекту/виду робіт)

Кошторисна вартість, відповідно до ПКД*
тис. грн                      (або орієнтовна вартість)

Ступінь будівельної готовності, %

Плановий обсяг фінансу-вання у 2024-2026 роки всього, тис.грн.

в тому числі за джерелами фінансування, тис.грн.

Відповідальні виконавці

 

 

усього

залишок на 01.01.2024

Державний бюджет

Обласний бюджет

Місцевий бюджет (селищний)

Інші джерела

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Розвиток цивільного захисту

 

1.

Нове будівництво місцевої автоматизованої системи централізованого оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій в Арбузинській  селищній територіальній громаді  Первомайського району Миколаївської області.

2804,8

 

 

2804,8

 

 

2804,8

 

Виконавчий комітет селищної ради

 

Всього по галузі:

2804,8

 

 

2804,8

 

 

2804,8

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь