Безпека на робочому місці

Дата: 03.02.2022 16:01
Кількість переглядів: 668

На сьогоднішній день кожна сфера суспільного життя зазнала впливу коронавірусної пандемії. Вона загрожує життю людей та піднімає безліч питань, що стосуються не тільки боротьби з епідемією у вузькому сенсі, а й всієї життєдіяльності суспільства.

Деякі проблеми, які виникають через коронавірусну інфекцію, є актуальними і зараз, дуже багато питань виникає і в нашому місті – Южноукраїнську.

За офіційно підтвердженою інформацією, отриманою від лабораторного центру та інших офіційних джерел, станом на 03 лютого  2022 року в місті Южноукраїнську зареєстровано вже 50 «нових» випадки захворювання на COVID-19. Всього за період карантину зареєстровано 3957 підтверджених випадків інфікування на  COVID-19,  вилікувалось 3576 осіб, а померли 107.

Аналіз ситуації, яка склалась у нашому місті щодо захворюваності на COVID-19, свідчить, про те, що випадки таких захворювань  сталися не тільки в побуті, а  і на робочому місці.  

Нагадуємо – згідно законодавства України про охорону праці саме роботодавці відповідають за безпечні та здорові умови праці, за конкретні профілактичні заходи.

Може не існувати спеціального законодавства, яке б встановлювало для роботодавців відповідальність щодо COVID-19 на робочому місці, більшість національних законодавств про зайнятість та охорону праці зобов'язують роботодавців забезпечувати та підтримувати, наскільки це практично здійснено, безпечні умови праці з метою убезпечення здоров'я
працівників та інших осіб на робочому місці. Це передбачає забезпечення та підтримання виробничого середовища, яке не загрожує безпеці та здоров’ю, в тому числі визначення ризиків, пов'язаних з потенційним інфікуванням COVID-19, та вживання необхідних заходів для контролю цих ризиків.

Роботодавці зобов’язані надавати працівникам належну інформацію про фактори виробничого середовища, які можуть несприятливо впливати на здоров'я працівників, організовувати проведення навчань з питань охорони праці, а у разі необхідності безкоштовно забезпечувати їх належним захисним одягом та іншими засобами індивідуального захисту.

Соціальний захист кожної людини безумовно є пріоритетом в умовах пандемії, спричиненої коронавірусом   SARS-COVID-19.

Найбільшу небезпеку зараження вірусом відчули на собі медичні працівники. Саме вони перебувають на передовій лінії реагування на спалах COVID-19 і наражені на ризики, які загрожують зараженням та становлять небезпеку їхньому здоров'ю.

З початку пандемії по теперішній час в закладах охорони здоров’я міста Южноукраїнськ інфіковано медичних працівників загальною кількістю  127 осіб, а саме:

-КНП «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня» - 87 працівника, з яких  3-смертельні випадки;

- КНП "Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" -  26 працівників;

- КНП «Арбузинська центральна лікарня» та  КНП «Арбузинський центр первинної медико- санітарної допомоги» 18 працівників.

Заходи безпеки праці – індивідуальні для кожного підприємства і повинні розроблятися на основі оцінки ризику. Для роботодавців вирішальне значення має визначення ризиків та вживання необхідних заходів та пом’якшення цих ризиків. Деякі галузі, такі як охорона здоров'я, й ті, де працівники перебувають у тісному контакті з людьми, вимагають більш жорстких заходів контролю та профілактики, ніж інші сектори.

Безумовно кожне підприємство нашого міста може відіграти важливу роль у стримуванні спалаху шляхом вживання таких заходів :

- організація роботи таким чином, щоб зменшити контакти між особами, забезпечення фізичної відстані на робочому місці або запровадження режиму віддаленої роботи;

- регулярна дезінфекція виробничих приміщень;

- підтримання належної гігієни виробничого середовища, вентиляції в приміщеннях;

- сприяння гігієні дихання (наприклад, забезпечення працівників масками для обличчя) з метою мінімізувати ризик інфікування, особливо для осіб в групі ризику;
- обмеження або заборона несуттєвих робочих поїздок;

- максимальне обмеження взаємодії з людьми поза робочим місцем;

- уповноваження працівників до дій, якщо вони відчувають, що стикаються з незахищеною робочою ситуацією, яка несе безпосередню та серйозну загрозу їх здоров’ю;
- надання працівникам інструкцій залишатися вдома або працювати вдома, якщо вони мають грипоподібні симптоми ( наприклад лихоманка, кашель тощо) незалежно від подорожей чи контактів.

Захворювання на коронавірусну хворобу може викликати ускладнення, зокрема, вражати серцево-судинну та нервову систему людини, призводити до інвалідності.

За наявності медичних показів, застраховані особи, які перехворіли на COVID-19, у разі виникнення ускладнень, мають можливість на реабілітаційне лікування на базі санаторно-курортних закладів за кошти Фонду соціального страхування України.

Нагадуємо, що у разі потреби застраховані особи можуть звертатись до Южноукраїнського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області за адресою: м. Южноукраїнськ, бульвар. Цвіточний, 4 або за телефоном (05136) 5-51-98 за отриманням  консультацій щодо:

- проходження реабілітації за кошти Фонду;

-  переліку  санаторно-курортних закладів;

- місце розташування;

- профілів санаторно-курортного лікування, за якими надаються санаторно-курортні послуги потерпілим (особам з інвалідністю) внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

 

 

Пам’ятайте:  прості  запобіжні заходи профілактичного характеру мають велике значення, а ефективні та швидкі дії в умовах пандемії допоможуть захистити працівників від зараження та тяжких наслідків, пов’язаних з пандемією!    

 

                                                                  Южноукраїнське міське відділення

                                                                  управління виконавчої дирекції Фонду

                                                                  соціального страхування України

                                                                  в Миколаївській області

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь