Безпека на робочому місці

Дата: 03.02.2022 16:01
Кількість переглядів: 688

На сьогоднішній день кожна сфера суспільного життя зазнала впливу коронавірусної пандемії. Вона загрожує життю людей та піднімає безліч питань, що стосуються не тільки боротьби з епідемією у вузькому сенсі, а й всієї життєдіяльності суспільства.

Деякі проблеми, які виникають через коронавірусну інфекцію, є актуальними і зараз, дуже багато питань виникає і в нашому місті – Южноукраїнську.

За офіційно підтвердженою інформацією, отриманою від лабораторного центру та інших офіційних джерел, станом на 03 лютого  2022 року в місті Южноукраїнську зареєстровано вже 50 «нових» випадки захворювання на COVID-19. Всього за період карантину зареєстровано 3957 підтверджених випадків інфікування на  COVID-19,  вилікувалось 3576 осіб, а померли 107.

Аналіз ситуації, яка склалась у нашому місті щодо захворюваності на COVID-19, свідчить, про те, що випадки таких захворювань  сталися не тільки в побуті, а  і на робочому місці.  

Нагадуємо – згідно законодавства України про охорону праці саме роботодавці відповідають за безпечні та здорові умови праці, за конкретні профілактичні заходи.

Може не існувати спеціального законодавства, яке б встановлювало для роботодавців відповідальність щодо COVID-19 на робочому місці, більшість національних законодавств про зайнятість та охорону праці зобов'язують роботодавців забезпечувати та підтримувати, наскільки це практично здійснено, безпечні умови праці з метою убезпечення здоров'я
працівників та інших осіб на робочому місці. Це передбачає забезпечення та підтримання виробничого середовища, яке не загрожує безпеці та здоров’ю, в тому числі визначення ризиків, пов'язаних з потенційним інфікуванням COVID-19, та вживання необхідних заходів для контролю цих ризиків.

Роботодавці зобов’язані надавати працівникам належну інформацію про фактори виробничого середовища, які можуть несприятливо впливати на здоров'я працівників, організовувати проведення навчань з питань охорони праці, а у разі необхідності безкоштовно забезпечувати їх належним захисним одягом та іншими засобами індивідуального захисту.

Соціальний захист кожної людини безумовно є пріоритетом в умовах пандемії, спричиненої коронавірусом   SARS-COVID-19.

Найбільшу небезпеку зараження вірусом відчули на собі медичні працівники. Саме вони перебувають на передовій лінії реагування на спалах COVID-19 і наражені на ризики, які загрожують зараженням та становлять небезпеку їхньому здоров'ю.

З початку пандемії по теперішній час в закладах охорони здоров’я міста Южноукраїнськ інфіковано медичних працівників загальною кількістю  127 осіб, а саме:

-КНП «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня» - 87 працівника, з яких  3-смертельні випадки;

- КНП "Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги" -  26 працівників;

- КНП «Арбузинська центральна лікарня» та  КНП «Арбузинський центр первинної медико- санітарної допомоги» 18 працівників.

Заходи безпеки праці – індивідуальні для кожного підприємства і повинні розроблятися на основі оцінки ризику. Для роботодавців вирішальне значення має визначення ризиків та вживання необхідних заходів та пом’якшення цих ризиків. Деякі галузі, такі як охорона здоров'я, й ті, де працівники перебувають у тісному контакті з людьми, вимагають більш жорстких заходів контролю та профілактики, ніж інші сектори.

Безумовно кожне підприємство нашого міста може відіграти важливу роль у стримуванні спалаху шляхом вживання таких заходів :

- організація роботи таким чином, щоб зменшити контакти між особами, забезпечення фізичної відстані на робочому місці або запровадження режиму віддаленої роботи;

- регулярна дезінфекція виробничих приміщень;

- підтримання належної гігієни виробничого середовища, вентиляції в приміщеннях;

- сприяння гігієні дихання (наприклад, забезпечення працівників масками для обличчя) з метою мінімізувати ризик інфікування, особливо для осіб в групі ризику;
- обмеження або заборона несуттєвих робочих поїздок;

- максимальне обмеження взаємодії з людьми поза робочим місцем;

- уповноваження працівників до дій, якщо вони відчувають, що стикаються з незахищеною робочою ситуацією, яка несе безпосередню та серйозну загрозу їх здоров’ю;
- надання працівникам інструкцій залишатися вдома або працювати вдома, якщо вони мають грипоподібні симптоми ( наприклад лихоманка, кашель тощо) незалежно від подорожей чи контактів.

Захворювання на коронавірусну хворобу може викликати ускладнення, зокрема, вражати серцево-судинну та нервову систему людини, призводити до інвалідності.

За наявності медичних показів, застраховані особи, які перехворіли на COVID-19, у разі виникнення ускладнень, мають можливість на реабілітаційне лікування на базі санаторно-курортних закладів за кошти Фонду соціального страхування України.

Нагадуємо, що у разі потреби застраховані особи можуть звертатись до Южноукраїнського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Миколаївській області за адресою: м. Южноукраїнськ, бульвар. Цвіточний, 4 або за телефоном (05136) 5-51-98 за отриманням  консультацій щодо:

- проходження реабілітації за кошти Фонду;

-  переліку  санаторно-курортних закладів;

- місце розташування;

- профілів санаторно-курортного лікування, за якими надаються санаторно-курортні послуги потерпілим (особам з інвалідністю) внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

 

 

Пам’ятайте:  прості  запобіжні заходи профілактичного характеру мають велике значення, а ефективні та швидкі дії в умовах пандемії допоможуть захистити працівників від зараження та тяжких наслідків, пов’язаних з пандемією!    

 

                                                                  Южноукраїнське міське відділення

                                                                  управління виконавчої дирекції Фонду

                                                                  соціального страхування України

                                                                  в Миколаївській області

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь