Гранти для створення або розвитку тепличного господарства

Дата: 21.07.2022 15:13
Кількість переглядів: 468

 

 

Постановою КМУ від 21.06.2022 № 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу» затверджено Порядок надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства.

Гранти надаються на будівництво модульної теплиці відповідно до типового проекту орієнтовною площею 2 гектари (не менше 1,6 гектара та не більше 2,4 гектара) з кількістю створених нових робочих місць не менше 40 шляхом будівництва (встановлення) модульної теплиці, придбання засобів виробництва (садивний матеріал, насіння, технологічне обладнання), покриття витрат на їх доставку та введення в експлуатацію.

Кошти надаватимуться за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні:

для першої 1000 заявок не більше 70 відсотків вартості проекту будівництва модульної теплиці — за рахунок грантів, але не більше
 7 млн. гривень, не менше 30 відсотків — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних);

для всіх наступних заявок не більше 50 відсотків вартості проекту будівництва модульної теплиці — за рахунок грантів, але не більше
 5 млн. гривень, не менше 50 відсотків — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних).

Отримувач може отримати грант виключно для будівництва однієї модульної теплиці.

Реалізацію проекту будівництва модульної теплиці отримувач повинен здійснювати на землях, право власності та/або користування на які підтверджено належними правовстановлюючими документами на строк не менше семи років.

Типовий проект модульної теплиці затверджується Мінагрополітики та розміщується на офіційному веб-сайті.

Строк будівництва модульної теплиці не повинен перевищувати 12 місяців з часу отримання бюджетних коштів.

 

Отримати гранти мають право:

суб’єкти господарювання — юридичні особи (крім юридичних осіб комунальної форми власності та суб’єктів господарювання державного сектору економіки) та фізичні особи — підприємці, які провадять діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур на землях, на які право власності та/або користування підтверджено належними правовстановлюючими документами, а саме:

1) юридичні особи, кінцевими бенефіціарними власниками яких є виключно громадяни України;

2) юридичні особи (фізичні особи — підприємці):

які станом на дату подання заяви фактично не перебувають та не провадять свою господарську діяльність на тимчасово окупованій території України або на територіях, які включені до переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженого Мінреінтеграції, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

які не провадять господарську діяльність на території Російської Федерації;

які не віднесені до юридичних або фізичних осіб, до яких застосовуються спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до рішень Ради національної безпеки і оборони України, уведених в дію Указом Президента України щодо застосування персональних (спеціальних) економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відповідно до Закону України «Про санкції»;

щодо яких не порушено справи про банкрутство та/або яких не визнано банкрутами, та/або які не перебувають на стадії ліквідації;

щодо яких відсутнє рішення суду, яке набрало законної сили, про притягнення до кримінальної відповідальності за корупційне правопорушення;

які не мають заборгованості перед бюджетом.

 

Для отримання гранту необхідно:

 

Подати заяву у паперовому вигляді до відділення уповноваженого банку, або сформувати заяву засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг Порталу Дія у довільній формі. До заяви обов’язково додається проект будівництва модульної теплиці з кошторисною документацією (відповідно до типового проекту).

Подані заяви (разом із проектом будівництва модульної теплиці з кошторисною документацією) у дводенний строк передаються уповноваженим банком до Мінагрополітики.

На підставі цих заяв, протягом десяти робочих днів,  Мінагрополітики приймає рішення (наказ) про надання грантів та доводить його до отримувачів.

Це надає отримувачу право:

підписати у відділенні банку договір про надання гранту,

відкрити у відділенні уповноваженого банку рахунок без права його використання на інші цілі, крім оплати рахунків для реалізації поданого проекту будівництва модульної теплиці,

здійснити переказ коштів своєї частки співфінансування на власний рахунок.

 Уповноважений банк приймає від отримувача платіжне доручення про переказ коштів на витрати, пов’язані з реалізацією проекту будівництва модульної теплиці, за умови наявності на його рахунку не менше
 30 (для першої тисячі заявок) або 50 відсотків суми (для всіх наступних заявок), необхідної для перерахування.

У разі наявності таких коштів на рахунку одержувача, банк перераховує                70 або 50 відсотків суми платіжного доручення.

Оплата витрат, пов’язаних із реалізацією проекту будівництва модульної теплиці, проводиться уповноваженим банком на підставі рахунків-фактури (рахунок, квитанція, накладна тощо) та договору, укладеного між отримувачем і постачальником (продавцем) обладнання та матеріалів. Такий договір обов’язково повинен містити положення про сплату штрафних санкцій постачальником (продавцем) за порушення ним строків постачання обладнання.

Оплата витрат, пов’язаних із закупівлею обладнання, необхідного для будівництва модульної теплиці, може бути проведена декільком постачальникам (продавцям) обладнання в межах вартості проекту будівництва модульної теплиці протягом не більше 12 місяців з моменту зарахування бюджетних коштів на рахунок.

У разі суттєвої зміни ринкових обставин протягом перших 12 місяців реалізації проекту будівництва модульної теплиці отримувач має право внести зміни до проекту будівництва модульної теплиці за умови погодження таких змін з уповноваженим банком та Мінагрополітики.

Ключові вимоги до отримувача грантів:

  1. створити щонайменше 40 нових робочих місць;

  2. провадити підприємницьку діяльність після закінчення будівництва протягом не менше трьох років та сплачувати протягом трьох років після початку провадження діяльності до державного бюджет платежі (у розмірі 50% від гранту) у вигляді сплати податків та зборів, зокрема пов’язаних із працевлаштуванням працівників; 

  3. у разі порушення вимог отримувач зобов’язаний повернути різницю між фактично використаними бюджетними коштами та фактично сплаченими податками та зборами внаслідок реалізації проекту будівництва модульної теплиці до державного бюджету не пізніше останнього робочого дня місяця, в якому спливає три роки з дати початку реалізації проекту будівництва модульної теплиці.

У разі коли отримувач коштів фактично сплатив податки та збори на суму використаних бюджетних коштів раніше трирічного строку, проект будівництва модульної теплиці підлягає зняттю з контролю, а відповідний договір вважається припиненим.

Створення нових тепличних комплексів для вирощування овочів і фруктів сприятиме збільшенню нашого експорту та насиченню українського ринку якісними продуктами. Очікувана кількість грантів - 3 тис. на рік на загальну суму 7 млрд грн. 

Довідково: форма заявки для отримання гранту визначена додатком 2 до Порядку.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь