Гранти на створення або розвиток переробних підприємств

Дата: 21.07.2022 15:19
Кількість переглядів: 497

 

 

Постановою КМУ від 24.06.2022 № 739 «Деякі питання надання грантів для переробних підприємств» затверджено Порядок надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств.

 

Гранти надаються суб’єктам господарювання для створення нових виробництв переробних підприємств або збільшення потужностей існуючих виробництв переробних підприємств для покриття таких напрямів витрат, як:

придбання основних засобів виробництва (верстати, технологічне обладнання), яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання гранту (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави);

доставка та введення в експлуатацію основних засобів виробництва (верстатів, технологічного обладнання), включаючи програмне забезпечення.

Суб’єктом господарювання вважається суб’єкт мікропідприємництва, малого чи середнього підприємництва (фізична особа — підприємець або юридична особа) у значенні, наведеному в Господарському кодексі України, крім суб’єктів господарювання державного та комунального секторів економіки.

 

Отримати гранти мають право:

громадяни України;

юридичні особи, засновниками яких є тільки фізичні особи — громадяни України;

які станом на дату подання заяви фактично не розміщені та не провадять свою господарську діяльність на тимчасово окупованій території України або на територіях, які включені до переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженого Мінреінтеграції, що підтверджується відомостями з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб;

які не провадять господарську діяльність на території Російської Федерації та Республіки Білорусь;

які не віднесені до юридичних або фізичних осіб, до яких застосовуються спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідними рішеннями Ради національної безпеки і оборони України, введеними в дію указами Президента України щодо застосування персональних (спеціальних) економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відповідно до Закону України «Про санкції»;

щодо яких не порушено справи про банкрутство та/або яких не визнано банкрутами, та/або які не перебувають на стадії ліквідації;

які не мають заборгованості перед бюджетом;

щодо яких відсутнє рішення суду, яке набрало законної сили, про притягнення до кримінальної відповідальності за корупційне правопорушення.

Отримувачем може бути фізична особа, яка має намір розпочати підприємницьку діяльність і бере на себе зобов’язання зареєструватися фізичною особою — підприємцем або створити юридичну особу у випадку отримання позитивного рішення про надання гранту. 

Отримати грант можливо лише для створення одного переробного підприємства.

Умови надання гранту

Надання грантів здійснюється Мінекономіки через АТ «Державний ощадний банк України» (далі — уповноважений банк).

Розмір гранту, який надається одному отримувачу, не перевищує 8 млн. гривень.

Кошти надаються за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні:

для першої 1000 заяв до 70 відсотків вартості проекту (без урахування податку на додану вартість) — за рахунок грантів, не менше 30 відсотків — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних);

для всіх наступних заяв до 50 відсотків вартості проекту (без урахування податку на додану вартість) — за рахунок грантів, не менше 50 відсотків — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних).

Внесок за рахунок власних коштів отримувача (не кредитних) має становити не менше 20 відсотків вартості проекту.

У випадку руйнації переробного підприємства внаслідок збройної агресії Російської Федерації держава компенсує отримувачу його власний внесок у повному обсязі, сплата якого підтверджується документально, за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету за програмою “Надання грантів для створення або розвитку бізнесу”.

Визначення шкоди та збитків, завданих внаслідок збройної агресії Російської Федерації, здійснюється відповідно до Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 326.

Для отримання гранту необхідно:

Сформувати заяву особисто або у відділенні уповноваженого банку засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія) після проходження ним ідентифікації та автентифікації з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, та/або інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановлювати особу заявника.

Заява формується у довільній формі, відповідно до відомостей, визначених пунктами 10 і 11 Порядку. Формування заяви закінчується накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису або електронної системи BankID.

Невід’ємним додатком до заяви є бізнес-план, форма якого визначається Мінекономіки.

Заяви, подані без бізнес-плану, не розглядаються.

Кінцевий строк подання заяв визначається Мінекономіки з урахуванням наявного фінансування, про що Мінекономіки інформує уповноважений банк.

Грант надається у безготівковій формі.

Рішення про надання гранту (наказ) приймається Мінекономіки на підставі переліку висновків уповноваженого банку, який включає оцінку бізнес-плану, співбесіди та результати перевірки ділової репутації отримувача.

Після формування переліку висновків заяв уповноважений банк передає їх Мінекономіки в електронному вигляді. Мінекономіки забезпечує прийняття рішень про надання грантів, а уповноважений банк забезпечує інформування отримувачів про прийняте рішення.

Для отримання гранту отримувач підписує договір про надання гранту у вигляді договору про приєднання за формою, встановленою Мінекономіки.

Далі отримувач відкриває у відділенні уповноваженого банку рахунок без права його використання на інші цілі, крім оплати рахунків для реалізації цілей, визначених у договорі гранту та здійснює переказ коштів своєї частки співфінансування на власний рахунок.

Для оплати витрат отримувач подає до уповноваженого банку такі документи: рахунок-фактура (рахунок, квитанція, накладна тощо) та договір, укладений між отримувачем і постачальником (продавцем) обладнання, сировини та матеріалів тощо.

Ключові вимоги до отримувача грантів

сплата протягом трьох років з дня отримання гранту податків, зборів (обов’язкових платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до зведеного бюджету України у розмірі отриманого гранту;

створення не менше 25 робочих місць.

 

Надання отримувачу гранту, передбаченого Порядком, може здійснюватися у поєднанні з наданням державної підтримки, передбаченої Порядком надання фінансової державної підтримки суб’єктам господарювання, затвердженим постановою КМУ від 24.01.2020 № 28 «Про надання фінансової державної підтримки», тобто отримати дешевий кредит за програмою «5-7-9».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь