Щодо обмежень на ввезення в Україну вантажів з Польщі та Чехії через реєстрацію африканської чуми свиней

Дата: 06.12.2022 16:44
Кількість переглядів: 106

 

 

      Арбузинське управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про наступне.

     Згідно з офіційною інформацією Європейського Союзу (через систему нотифікації хвороб тварин - АРІS) та Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин (WОАН) на території Республіки Польща та Чеської Республіки зареєстровані випадки захворювання на африканську чуму свиней (АЧС).

      Розпорядженням Головного державного ветеринарного інспектора України від 02.12.2022 № 58, від 05.12.2022 №60 заборонено ввезення в Україну території з Республіки Польща та Республіки Кіпру тварин, що належать до родин свиневих (Suidae), таясових (Тауаssuidae) та тапірових (Таріridae), генетичного матеріалу, продуктів від них, за винятком продуктів, що пройшли обробку відповідно до Вимог або свіжого м'яса свійських свиней, яке:

      - отримано в зоніах, в якій на момент видачі сертифіката не повідомлялося про зараження домашніх свиней вірусом африканської чумисвиней протягом 12 місяців до дати забою тварин, з яких отримано свіже м'ясо;

      - отримане від тварин, які походять з господарств, в та навколо яких, включаючи територію в радіусі 10 км не було виявлено африканської чуми свиней протягом 30 днів до дати забою;

      - отримане на бійні в та навколо якої, у радіусі 10 км, протягом 30 днів до дати забою тварин, не було повідомлено про африканську чуму свиней.

       Повідомляємо, що африканська чума свиней є однією з найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.

     Дане захворювання має такі клінічні ознаки – стійка лихоманка, синюшність (ціаноз) шкіри та множинні крововиливи у внутрішніх органах.

Хворі свині виділяють збудника АЧС з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей та іншими природними виділеннями організму. Загибель захворівших тварин при зараженні АЧС 100 %.

      Засобів для імунопрофілактики хвороби ще не існує. Лікуванню АЧС не піддається.

       З метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарства всіх форм власності рекомендуємо:

     – Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях (закритий режим роботи).

     – Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами чи сторонніми людьми.

     – Проводити щоденний ретельний огляд тварин з метою виявлення захворівших.

     – Регулярно здійснювати очистку приміщень, у яких утримуються свині.

     – Обслуговування тварин проводити лише у спецодязі, при цьому  використовувати лише інвентар закріплений за кожним приміщенням.

      – Постійно вести боротьбу з гризунами.

     – Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.

     – Не купувати не ідентифікованих свиней у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.

     – Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.

      – Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

      – Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках.

     - При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста державної установи ветеринарної медицини за яким закріплений ваш населений пункт.

      - Обов’язково забезпечувати доступ представників Держпродспоживслужби до свиней для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

     – Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати;

     – Не переробляти трупи  свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.

     – Не використовувати харчові відходи для годівлі тварин.

    – Не використовувати для напування свиней воду з інших джерел окрім як з артезіанських свердловин.

     – Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

        Проведення дезінфекції тваринницьких приміщень, побудованих із пористих матеріалів (цегла, піноблоки, газоблоки тощо) не гарантує стовідсоткового знищення вірусу, бо він може глибоко проникати в структуру таких будівельних матеріалів.

     Власники свиней, повинні пам’ятайте що лише суворе дотримання перелічених вимог дасть можливість уникнути виникнення захворювання та економічних збитків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь