Новий штам коронавірусу «Омікрон»: що про нього відомо.

Дата: 27.01.2023 09:43
Кількість переглядів: 110

Не встиг увесь світ, Україна теж, оговтатися від хвилі коронавірусу, спричиненої штамом «Дельта», як у Всесвітній організації охорони здоров'я повідомили про появу нової мутації. Штам, який отримав назву «Омікрон» (відповідно до літери грецького алфавіту), поширився в Африці та деяких країнах Європи.

Новий штам коронавірусу: симптоми

      За попередніми даними, зараження «Омікроном» супроводжується помірними та дещо нетиповими для коронавірусу симптомами, серед найпоширенішихстомлюваність та прискорене серцебиття.    Крім того, в інфікованих може бути висока температура та ломота у тілі. А ось втрата нюху та смаку для цього штаму не характерні.    У ПАР, де і було виявлено «Омікрон», повідомили, що наразі не стикалися з ускладненнями під час хвороби. А втома та ломота в тілі частіше спостерігаються у молодих пацієнтів, а не літніх людей. При цьому у людей похилого віку, які страждають на діабет або серцеві захворювання, є ймовірність ускладнень при інфікуванні «Омікроном». Однак усі варіанти COVID-19 можуть спричинити тяжкий перебіг хвороби та призводити до летального результату, особливо серед найбільш уразливих осіб.

Чим може бути небезпечний «Омікрон»

     Незважаючи на те, що штам «Омікрон» ще не вивчений до кінця, є кілька факторів, що викликають побоювання. «Омікрон» відрізняється великою кількістю нових мутацій. Наприклад, мутація, відома як N501Y, робить вірус більш заразним і з кожним новим подібним перетворенням збільшуються масштаби поширення інфекції. Це зовсім інший перебіг захворювання - з меншою загрозою для життя ніж при попередніх хвилях Але нехтувати здоров’ям все одно не можна. Якщо відчуваєте, що починається захворювання, піднялася температура - залишайтеся вдома пийте багато води, вживайте вітамінами й обов’язково зверніться до лікаря. Якщо побережете себе перші три дні - госпіталізації не буде потрібно! Крім того, деякі дані свідчать про те, що варіант «Омікрон» може підвищувати ризик повторного зараження: люди, які раніше перенесли COVID-19, можуть легше повторно інфікуватися цим штамом.

  Фізичним особам та суб’єктам господарювання рекомендується продовжувати дотримуватися заходів профілактики коронавірусної інфекції.

     Громадянам рекомендується отримання повного курсу вакцинації проти COVID-19 тими вакцинами, які дозволені ВООЗ до використання.

 Лікарі  говорять, що не треба очікувати на нові вакцини, бустер потрібно робити якнайшвидше, щоб з найменшими втратами пережити й цю хвилю COVID-19.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь