Українським біженцям за кордоном доведеться декларувати доходи за 2022 рік – який алгоритм.

Дата: 01.05.2023 09:31
Кількість переглядів: 75

Подавати декларацію про доходи повинні і ті фізособи, які отримали допомогу від іноземних держав та їхніх державних фондів, а також від іноземних компаній.

 

Українці, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, допомогу, отриману від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність, повинні задекларувати таку допомогу як іноземні доходи, при цьому податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із таких сум не визначають та не сплачують (Закон №2520).

 

Тобто в декларації лише вказується отримання таких коштів.

 

Якщо українці працювали за кордоном або отримували інші доходи, крім вищезазначеної допомоги, такий дохід є іноземним, і українці зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити ПДФО за ставкою 18% (пп. 167.1 ПКУ) та військовий збір за ставкою 1,5% (пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ). Разом з цим відповідно до угод про уникнення подвійного оподаткування платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном. При цьому військовий збір за ставкою 1,5% сплачується.

 

Декларація за встановленою формою разом із додатками подається до 1 травня 2023 року. При цьому додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.

 

Громадяни, які отримували іноземні доходи та перебувають за кордоном, можуть надіслати декларацію:

 

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;

 

- в електронній формі через особистий Електронний кабінет на сайті податкової, але для цього необхідно мати електронний ключ.

 

На відміну від ФОПів, подання декларації для громадян у «Дії» не реалізовано.

Звертає увагу тих українців, які отримали іноземний дохід та сплатили податки за межами України, що для зарахування сплачених податків необхідно отримати довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування, легалізовану у відповідній закордонній дипломатичній установі України країни, де отримувався такий дохід (прибуток).

 

У разі відсутності у платника податку підтвердних документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції такий платник зобов'язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.

 

Несвоєчасне подання декларації тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн. Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі від 51 до 136 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь