Щодо обмежень на ввезення в Україну вантажів з Австрії через реєстрацію хвороби Ньюкасла

Дата: 11.07.2023 10:01
Кількість переглядів: 134

Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про наступне.

     Згідно з офіційною інформацією Європейського Союзу (через систему нотифікації про хвороби тварин - ADIS) на території Республіки Австрія зареєстровані випадки захворювання птиці на хворобу Ньюкасла.

      Розпорядженням Головного державного ветеринарного інспектора України від 06.07.2023 № 25 заборонено ввезення в Україну з Республіки Австрія інкубаційних яєць, птиці, продуктів з неї (за винятком продуктів, що пройшли обробку методом, який гарантує знищення збудника вказаного захворюваннч відповідно до Вимог).

      Хвороба Ньюкасла (псевдочума) - висококонтагіозна хвороба птахів із загону курячих, виявляється ураженням органів дихання, шлунково-кишкового тракту і центральної нервової системи.

      Дуже висока епізоотологічна небезпека захворювання пов'язана з розносом інфекції на різні континенти з птахівничої продукцією. Тому хвороба Ньюкасла включена до списку А (особливо небезпечних хвороб) МЕБ. 

      Економічний збиток від хвороби Ньюкасла значний через високу захворюваність нещеплених птахів (серед курчат до 100%) і летальність (від 60 до 90%). Перехворілі курчата погано ростуть. Великі витрати пов'язані з проведенням жорстких карантинних заходів і знищенням хворої та підозрілої у захворюванні птиці.

      Вірус стійкий: у висушених органах зберігається при температурі + 18 ° С - 2 роки; в пташниках в зимовий час - 140 днів, влітку - 7 днів. У гниючих трупах інактивується через 3 тижні. У заморожених тушках курей не гине понад 800 днів. При кип'ятінні вірус у тушках птахів гине лише через 40-60 хв., в посліді збудник зберігає свою здатність заражати інших птахів до 20 днів. Вірус нестійкий до дії дезінфікуючих засобів.
        У природних умовах хворобу Ньюкасла частіше реєструють у птахів із загону курячих: кури, індички, цесарки, фазани, павичі, голуби, папуги та ін.. Ступінь сприйнятливості до захворювання птиці різних порід та віку неоднакова. Іноді спостерігають випадки спалахів у курчат при відсутності захворювання дорослої птиці. Домашня водоплавна птиця – качки, гуси – не хворіють на хворобу Ньюкасла, але є вірусоносіями.

      Джерела збудника інфекції - хвора птиця, що перебуває в інкубаційному періоді. З організму вірус потрапляє в навколишнє середовище з витіканнями, послідом, яйцями. Факторами передачі збудника можуть бути інвентар, підстилка, корм, перо і пух, отримані від хворих птахів, тушки вимушено забитої птиці. Вірус також може знаходитися всередині і на шкаралупі яєць, зібраних від хворої птиці. У пташниках, в яких утримуються хворі, вірус циркулює в повітрі при роботі вентиляторів, а також викидається у навколишнє середовище і розноситься на відстань до 1600 м, а при вітряній погоді – до 3 - 5 км. Зараження птиці відбувається аліментарним і аерогенним шляхами, через корм, воду, повітря, при тісному контакті здорових і хворих особин. Хвороба найчастіше виникає влітку та восени. Захворюваність у не щепленої поголів'я птиці складає 90-100%, летальність в залежності від умов утримання коливається від 40 до 80%.

        Інкубаційний період триває 2 — 15 діб. Спостерігаються висока температура тіла (43 — 44 °С), млявість, ціаноз гребеня й сережок, сонливість, втрата апетиту, часто пронос; фекалії водянисті, зеленувато-жовтого кольору, іноді з домішкою крові. Дихання утруднене, з хрипами, птиця дихає з відкритим дзьобом, під час вдиху чути характерне каркання та хрипи. Розвиваються нервові явища, судоми, порушення координації рухів, повний або частковий параліч ніг і крил, скручування шиї, загинання пальців усередину. Тривалість хвороби 1 — 4 доби. У стаціонарно неблагополучних господарствах серед щепленої птиці й у пасивноімунних курчат клінічні ознаки хвороби малопомітні й нехарактерні, спостерігаються лише серед окремих груп курчат, дуже рідко — у дорослої птиці. Частіше захворюють 20-30 денні курчата, коли зникають материнські антитіла і ще не встигає сформуватися поствакцинальний імунітет. У хворих курчат виявляється пригнічення, розлад дихання, птиця витягує шию і відкриває дзьоб, чути характерне каркання та хрипи. В перші 4 — 5 діб серед курчат відмічається дуже висока летальність. У дорослих курей захворювання триває 2 — 3 тижні, супроводжується зниженням несучості на 50 % і більше.

       Ефективних засобів лікування від хвороби Ньюкасла немає. У промислових птахівничих господарствах вся хвора птиця через загрозу розносу інфекції підлягає знищенню.

      Єдиний засіб захистити птицю від цієї страшної хвороби – це своєчасна імунізація всього поголів'я сучасними вакцинами, зареєстрованими в Україні.    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь