Тривожні симптоми чи терміново потрібно до фахівця  Як піклуватися про ментальне здоров’я дитини 

Дата: 31.07.2023 15:13
Кількість переглядів: 73

 

Ментальне здоров’я дітей, як і фізичне, насамперед – турбота батьків. Із легкою застудою ніхто не кластиме дитину в лікарню, а із двосторонньою пневмонією не залишить пити теплий чай вдома. Так само і з психічними складнощами.

Але як знайти цю тонку межу? Коли можуть допомогти тато з мамою, а коли треба звертатися до спеціалістів?

Тривожні симптоми, які одразу помітять родичі, – це тривалі зміни настрою та нездатність насолоджуватися приємними речами. Дитина прагне ізоляції, не хоче виходити на вулицю, уникає друзів. Її переповнюють емоції – від суму та пригнічення до тривожності та роздратування.

Що у таких випадках можна зробити вдома?

 Заведіть щоденник самопочуття (хоча б на 14 днів). Описуйте, як пройшов день, які плани на завтра. Разом із дитиною відповідайте на питання: «Що ти сьогодні виконав?» «Що ти сьогодні відчував?» Два тижні вистачить, аби зрозуміти, що саме змінилося.

Навчіть дитину простій дихальній практиці для заспокоєння. Достатньо покласти руку на живіт і помалу зробити 20 повільних видихів животом. Це справді діє.

 Але у жодному разі не купуйте заспокійливе та антидепресанти. Такі препарати призначаються виключно фахівцем!

«У більш свідомому віці, коли діти висловлюють думки, що вони не хочуть жити, збираються вчинити самогубство – ось це вже прямо такий великий знак оклику! Дійсно час терміново звертатися за допомогою», – пояснила у прямому ефірі на сторінці ГО «Безбар'єрність» та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA педіатр Юлія Крушельницька.

 Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олена Зеленська. Більше про підтримку себе та людей поруч – на https://bf.in.ua/turbota

#тияк

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь