Чи може мета, бажання чогось, стати джерелом сили, поставити на ноги під час реабілітації

Дата: 31.08.2023 10:37
Кількість переглядів: 51

 

Може, ще й як! Подолати і фізичний бар’єр, і психологічний. Принаймні, у Superhumans Center, де займаються протезуванням, реконструктивною хірургією та реабілітацією постраждалих під час війни, з таким стикаються щодня.

  «У нас дуже складні кейси – високі, подвійні, потрійні ампутації. Зараз більшість таких операцій відбуваються на «передку» чи в лікарнях, які для цього не пристосовані. Або йде дуже довга евакуація: дві доби в дорозі, плюс високо накладений турнікет – це означає, що буде висока ампутація. Нещодавно відновлювали пацієнта, який втратив кисть, але до нас потрапив після 19 реампутацій. І вже була відсутність руки до плеча», – розповідає Ольга Руднєва, СЕО Superhumans Center.

Повернути дрібну моторику руці, якої не існує, шалено дорого. Протезування одного пацієнта може сягнути 100 тисяч доларів. І це не державні, а зібрані кошти. Загалом потужність центру – 50 людей на місяць, а черга вже на півроку вперед.

А ще протезом треба навчитися користуватися. Головне – не тягнути людину туди, куди вона не хоче прийти. Найважливіше з’ясувати ціль: «Ти хочеш бігати?» «Чи ти хочеш грати із дитиною у футбол?» І вести до цієї мети.

  Людина, у якої є мета, конкретне бажання, реабілітується набагато легше.

«У нас є пацієнт із подвійною ампутацією, який дуже швидко відновився, освоїв протези буквально за кілька днів. А все тому, що у нього дружина за 3 місяці народжуватиме. І є мрія – тримати сина на руках, стоячи на своїх двох ногах. Ми шукаємо ці мрії. Бо, виявляється, й рука сама по собі не потрібна. Вона для того, щоб дістати каблучку та зробити пропозицію коханій людини», – зазначила Ольга Руднєва.

Джерело сили, коли його вдасться віднайти, стане у нагоді й надалі. Адже замало видати людині протез і провести фізичну реабілітацію. Їй треба допомогти ще й в іншому: знайти своє місце у житті. Привід одягнути той самий протез і вийти на вулицю. Бо без мети, навіть наново навчившись ходити, людина навряд чи покине дім.

  Дискусія про безбар'єрність пройшла у межах лекторію цьогорічного Кураж, який підтримав комунікаційну кампанію «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров’я, що впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська, та разом з ГО Безбар'єрність залучив профільних спікерів до обговорення теми безбар'єрності та створення рівних можливостей.

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь