Отримати послугу з ментального здоров'я можна у сімейного лікаря

Дата: 18.01.2024 11:24
Кількість переглядів: 54

Отримати послугу з ментального здоров'я можна у сімейного лікаря

До 90 % українців мають хоч один симптом, який свідчить, що їм необхідна психологічна допомога, 50 % українців, які перебувають в країні, потребуватимуть психологічної допомоги. Про це заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

 Проблеми з ментальним здоров’ям можуть спричинити порушення здоров’я фізичного. Депресивні розлади на 42 % збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Стрес може спровокувати цукровий діабет 2-го типу. Люди, які переживають тривогу й депресію, на 60 % частіше мають загострення хвороб шкіри. І це лише кілька красномовних показників від медиків.

Найпростіший вихід, якщо помітили в себе подібні симптоми, – звернутися по допомогу до сімейного лікаря.

  Вже понад 70 тисяч медиків пройшли навчання за програмою mhGAP і можуть допомагати з ментальними розладами. Вони не замінять психолога, психотерапевта або психіатра, але зможуть розпізнати, діагностувати проблему й за потреби направити до фахівця.

На сьогодні кожен третій сімейний лікар надає послугу з ментального здоров’я. Це лікарі, яких можна знайти в понад 850 закладах по всій Україні. У цьому допоможе інтерактивна мапа або ж оператори гарячої лінії НСЗУ за номером 16-77.

 Створення безоплатної послуги з підтримки ментального здоров’я на «первинці» є стратегічною відповіддю держави на збільшення відповідних потреб серед українців.

 Інтеграція послуги з ментального здоров'я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерство охорони здоров'я України у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» – ініціативи першої леді Олена Зеленська. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки ВООЗ, Уряду Канади, Міжнародного Медичного Корпусу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь