Як зберегти вітамін С при приготуванні продуктів?

Дата: 20.03.2024 10:31
Кількість переглядів: 21

 

З настанням весни в організмі людини відчувається дефіцит вітамінів.

Для людей вітамін Сжиттєво необхідна поживна речовина. Прикладом негативного впливу дефіциту цього вітаміну може бути хвороба цинга, на яку страждали мореплавці в минулому. Вітамін С є антиоксидантом, захищає серцево-судинну систему, бере участь в утворенні колагену, покращує засвоєння заліза, забезпечує здоров’я очей та сприяє посиленню опору імунної системи інфекціям. На жаль, людський організм його не синтезує. Тому найкращий спосіб отримати цю органічну сполукувживати продукти, які багаті на вітамін С.

 

Найбільше вітаміну С міститься в овочах, фруктах та ягодах

Зазвичай саме свіжість плодів визначає концентрацію вітаміну С. Він настільки нестійкий, що кілька днів зберігання продукту може значно знизити його вміст. Найбільша кількість вітаміну С міститься: в овочах - броколі, брюссельська капуста, солодкий перець, томати, горошок, картопля; в зелені - мангольд, шпинат, укроп, петрушка; в ягодах шипшина, чорна смородина, обліпиха, полуниця, суниця.

Термічна обробка руйнує вітамін С

Вітамін С є водорозчинним та надто чутливим до тепла, повітря і світла. Тому він легко і швидко розкладається під час приготування їжі. Цей процес провокує тривалість дії та висока температура. Наприклад, кип’ятіння та бланшування знижують вміст вітаміну С більше, ніж будь-які інші способи. Броколі, мангольд та шпинат втрачають до 50% або часом і більше вітаміну С, якщо їх проварити. Тому, для приготування страв із цих продуктів, краще обрати приготування на пару.

 

Вживайте сирими фрукти та овочі, багаті на вітамін С

Фрукти та овочі, які містять велику кількість вітаміну C, краще споживати сирими. Навіть броколі, яку зазвичай варять, краще додавати до салатів в натуральному вигляді, попередньо порізавши її на невеличкі шматочки та обдавши окропом. Ще один лайфхакце різати до страв плоди з високою концентрацією вітаміну С наприкінці приготування.

Заморожені плоди зберігають більшість вітаміну С

Фрукти та овочі при правильно проведеному процесі заморожування зберігають велику частину і вітамінів, і мінералів, і смаку. Якщо плоди заморожені одразу після збору врожаю, то вміст вітаміну С в них буде більшим, ніж в тих, що тривалий час лежать на поличках супермаркетів і нібито свіжі. Але, пам’ятайте, що розморожувати такі продукти можна лише один раз. У разі повторного заморожування втрачається більшість поживних речовин, серед яких, безумовно, і вітамін С.

Дозвольте їжі бути вашим лікарем!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь