Програма ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ на території Арбузинської селищної територіальної громади на 2024-2026 роки

Дата: 02.04.2024 15:03
Кількість переглядів: 16

АРБУЗИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

Миколаївської області

 

РІШЕННЯ

 

  від 26.03.2024 року № 8                                               ХХХVІІІ чергової сесії

 смт      Арбузинка                                                           дев'ятого  скликання

 

Про затвердження Програми  ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ  на території Арбузинської селищної територіальної громади на 2024-2026 роки»

 

            Відповідно до пункту 22 частини першої статті 26, пункту 3 частини четвертої статті 42, частини першої статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 70, пункту 5 частини першої статті 91 Бюджетного кодексу України,  Законів України «Про управління відходами», «Про благоустрій населених пунктів», «Про охорону навколишнього середовища», Постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 № 1217 «Про затвердження Порядку виявлення та обліку безхазяйних відходів»,  Правил благоустрою території Арбузинської територіальної громади, з метою ліквідації сміттєзвалищ та покращення санітарного стану та благоустрою території громади, покращення інфраструктури та зовнішнього вигляду території, підвищення ресурсозбереження, зменшення шкідливого впливу відходів на навколишнє природне середовище і здоров’я людей,  згідно рішення виконавчого комітету Арбузинської селищної ради від 07.03.2024 №  78 «Про схвалення проекту рішення Арбузинської селищної ради «Про затвердження Програми ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ  на території Арбузинської селищної територіальної громади на 2024-2026 роки», Арбузинська селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Програму ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ  на території Арбузинської селищної територіальної громади на 2024-2026 роки» (додається).

          2. Фінансування заходів Програми здійснювати у межах видатків, передбачених бюджетом Арбузинської селищної ради на відповідний рік, та за рахунок інших джерел фінансування, не заборонених законодавством і корегувати в процесі виконання Програми.

         3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з    питань торгівельного і побутового обслуговування, житлово-комунального господарства, зв’язку, будівництва та транспорту.

 

 

 

Селищний голова                                                                                     Євгеній ТРАВЯНКО

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення

Арбузинської селищної ради 

від 26.03. 2024 №8

 

1. Паспорт

Програми ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ

 на території  Арбузинської селищної територіальної громади

на 2024- 2026 рік

 

 

Ініціатор розроблення програми

Арбузинська  селищна  рада

Розробник програми

Відділ  архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства, благоустрою, соціально-економічного розвитку, інвестицій та проєктування виконавчого комітету Арбузинської селищної ради 

Дата, номер і назва розпорядчого документа про розроблення  Програми

 

Співрозробники Програми

Депутати   Арбузинської селищної ради

Відповідальні виконавці програми

Виконавчий комітет Арбузинської селищної ради, виконавці послуг з вивезення побутових відходів на території селищної ради, КП «Арбузинський  комбінат комунальних послуг»

Термін реалізації програми

2024- 2026 рік

Мета Програми

Ліквідація стихійних сміттєзвалищ

Загальний обсяг фінансових ресурсів. необхідних для реалізації Програми

всього:

 

 

 

1500,00 тис. грн.

В тому числі:

- коштів місцевого бюджету

 

- коштів обласного бюджету

- коштів державного бюджету

- коштів інших джерел

 

2024 – 500,00 тис. грн.;   2025 – 500,00 тис.грн.;     2026 – 500,00 тис. грн.

 

Очікувані результати ефективності

Чистота територіальної громади, покращення зовнішнього вигляду населених пунктів

Ключові показники ефективності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Загальні положення

 

Програма ліквідації  несанкціонованих сміттєзвалищ на території Арбузинської селищної територіальної громади на 2024-2026 рік включно – це комплекс взаємопов’язаних та узгоджених в часі заходів : організаційних, технічних, екологічних, санітарно-гігієнічних, фінансово-економічних, соціальних, інформаційних, освітньо-виховних тощо, спрямованих на розв’язання проблем сфери поводження з твердими побутовими відходами.

Одним з найважливіших факторів у сфері охорони навколишнього природного середовища селища та сіл, що знаходяться на території громади є ліквідація стихійних сміттєзвалищ та утримання в належному санітарному стані благоустрою селища та сіл ,покращення екологічної ситуації в селищі та селах, розв’язання проблем знешкодження і використання всіх видів відходів.

Ситуація з відходами в Арбузинській територіальній громаді не є унікальною, вона властива іншим містам та селищам України. Заходи, які вживаються для запобігання утворенню відходів недостатні, що загрожує не тільки поглибленням екологічної кризи, а й загостренням соціально-економічної ситуації в цілому. Звідси-необхідність подальшого удосконалення і розвитку правової, нормативно-методичної та економічної системи поводження з відходами, з урахуванням світового досвіду.

З точки зору екології, відходи є важливим місцевим фактом забруднення та основним джерелом довготривалої негативної дії на довкілля. Низький рівень використання відходів для переробки призводить до накопичення їх у навколишньому природному середовищі і спричиняє його  забруднення.

Ситуація в Арбузинській територіальній громаді погіршується через наявність несанкціонованих сміттєзвалищ та постійні утворення нових.

Впорядкування процесу поводження з побутовими відходами в             громаді  має особливе значення і пріоритет на 2024-2026 рік.

Тож, з 01.01.2024 року вивіз відходів на території Арбузинської селищної територіальної громади  здійснює КП «Арбузинський комбінат комунальних послуг», за тарифами, затвердженими рішенням виконавчого комітету Арбузинської  ради від 28.04.2023 № 99 «Про продовження терміну дії тарифів встановлених рішенням виконавчого комітету Арбузинської селищної ради від 28.12.2021 № 374 «Про встановлення тарифів на послуги по збиранню та вивезенню твердих побутових відходів КП «Арбузинський комбінат комунальних послуг» на 2022 рік». 

Крім того, на території громади проведений конкурс на надання послуг з вивезення побутових відходів, затвердженого рішенням виконавчого комітету Арбузинської селищної ради від 09.03.2023 № 60 «Про проведення конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території Арбузинської селищної ради».  Ліквідація наявних несанкціонованих сміттєзвалищ, які утворилися за попередні роки, залишається ключовим питанням для громади.

Довгий час в селах, які увійшли до складу Арбузинської селищної  територіальної громади,  існують неконтрольовані сміттєзвалища, що призвело до звички мешканців зносити/звозити  туди весь непотріб не розрізняючи ТПВ і інші види відходів. Культура самостійного вивозу і утилізації відходів, які не підпадають під визначення ТПВ (тверді побутові відходи) в громаді теж не склалася. Тому, попри всі намагання мешканці громади продовжують зносити туди всі відходи, утворюючи несанкціоновані сміттєзвалища.

 

 

Ліквідація несанкціонованих і неконтрольованих сміттєзвалищ та контроль ефективності діяльності всіх сторін процесу поводження з відходами – є прямим завданням органів місцевого самоврядування (Закону України «Про управління  відходами»), тому була розроблена ця Програма.

 

  1. Мета та головні завдання Програми

 

Метою та основними завданнями Програми є розроблення заходів, спрямованих на проведення ліквідації стихійних сміттєзвалищ, утримання селища та сіл, що знаходяться на території селищної ради в належному санітарному стані, створення умов, що сприятимуть забезпеченню повного збирання,  перевезення,  знешкодження та захоронення  побутових відходів і обмеження їх шкідливого впливу на навколишнє середовище та здоров’я людей.

Програма ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ та поводження з побутовими відходами на території Арбузинської  територіальної громади – це комплекс заходів, які мають здійснити виконавчий комітет Арбузинської селищної ради, виконавці послуг з вивезення побутових відходів на території селищної ради, Комунальне підприємство «Арбузинський комбінат комунальних послуг» та мешканці громади, щоб впорядкувати (налагодити)  процес поводження з відходами на території   Арбузинської  територіальної громади.

Програма розрахована на три роки ,охоплює період – до кінця 2026 року, фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету селищної ради, після чого має сформуватися нова культура поводження з відходами, яка не буде вимагати значних витрат коштів громади на її супроводження.

 

Головними завданнями Програми є:

 

  1. Забезпечити мешканців громади безперебійним вивезенням побутових відходів.
  2. Ліквідація стихійних сміттєзвалищ на території Арбузинської територіальної громади.
  3. Проведення роз’яснювальної роботи з населенням по додержанню належного санітарного стану вулиць та прибудинкових територій.
  4. Довести до відома мешканців приватного сектору, які користуються послугою безконтейнерного збору відходів, існуючий порядок і обмеження, яких потребує такий вид збору.
  5. Організувати прийнятну процедуру утилізації відходів, які утворюються внаслідок догляду прибудинкової території (гілля, листя, трава та інші рослини).
  6. Екологічна освіта та виховання громадян.
  7. Впровадити систему контролю за дотриманням правил поводження з відходами в Арбузинській територіальній громаді та визначити рівень відповідальності кожної сторони процесу.

Означені заходи мають відповідати нормам Законів України «Про управління відходами», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», «Про благоустрій населених пунктів», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про житлово-комунальні послуги» та Земельного кодексу України, Правил благоустрою території Арбузинської територіальної громади.

 

Ця Програма не охоплює взаємовідносини виконавців послуг з вивезення побутових відходів на території Арбузинської територіальної громади, комунальних підприємств Арбузинської територіальної громади з виконавчим комітетом Арбузинської селищної ради . Вона головним чином зосереджена на поводжені мешканців громади з небезпечними, великогабаритними і будівельними відходами, тож має попередити утворення несанкціонованих звалищ сміття.

 

4. Ресурсне забезпечення Програми

 

Орієнтовні обсяги фінансування заходів Програми на 2024-2026 рік складаються з:

- вартості вивозу відходів, накопичених на несанкціонованих звалищах на території громади (на місці колишніх відкритих сміттєвих майданчиків);

- вартості вивозу і утилізації вмісту бункерів-накопичувачів, протягом перехідного періоду;

- вартості вивозу і утилізації небезпечних, великогабаритних і будівельних відходів;

Орієнтовний обсяги відходів, які накопичуються на несанкціонованих звалищах складають 65 м3 на тиждень .

Фінансування заходів, передбачених Програмою, можуть здійснюватися за рахунок коштів фондів охорони навколишнього природного середовища, грантів, благодійних внесків, коштів фізичних і юридичних осіб, які працюють у сфері поводження з відходами та за рахунок інших джерел фінансування, незаборонених чинним законодавством.

Контроль за використанням коштів бюджету Арбузинської селищної ради, спрямованих на забезпечення виконання Програми, здійснюється відповідно до частини другої статті  Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» та частини першої  статті 22  Бюджетного кодексу України.

 

5. Координація та контроль виконання Програми

 

Координацію дій сторін та контроль виконання Програми здійснюватиме відділ архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства, благоустрою, соціально-економічного розвитку, інвестицій та проектування виконавчого комітету Арбузинської селищної ради, відповідно до своїх повноважень та згідно з діючим законодавством.

Громадський контроль за ходом реалізації Програми здійснюється відповідно до Законів України «Про благоустрій населених пунктів», «Про управління відходами».

 

6. Очікувані результати  виконання Програми

 

Здійснення вищезазначених заходів, а також заходів, передбачених, іншими Програмами, які впливають на ліквідацію стихійних звалищ відходів на території  Арбузинської селищної ради  в подальшому надасть можливість забезпечити:

  • чистоту території громади, покращення зовнішнього вигляду та  привабливості   Арбузинській селищній територіальній громаді;
  • зменшення шкідливого впливу побутових відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я мешканців громади;
  • умови для очищення громади від забруднення побутовими відходами;
  • поліпшення якості обслуговування населення та суб’єктів господарювання;

 

  • посилення  відповідальності  населення  та  підвищення  рівня  свідомості населення в цій сфері.

Впровадження комплексних заходів є формуванням позитивного іміджу громади, запорука розвитку громади .  І водночас це потужний механізм консолідації громади, формування екологічної свідомості та відповідального ставлення до громади. Важливо, щоб до ліквідації стихійних сміттєзвалищ долучалися, с депутати відповідних округів, та жителі громади. Якщо мешканці громади докладуть спільних зусиль до очищення та/чи облагородження певного куточка громади, то вони слідкуватимуть за ним і надалі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

до Програми

Заходи

 та їх фінансування відповідно до Програми ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ

на території Арбузинської селищної  територіальної громади на 2024-2026 рік

 

№ з/п

Завдання

Зміст

заходів

Строк виконання

заходу

Виконавці

Джерела фінансування

Обсяги фінансування по роках, тис. грн.

Очікуваний результат

І рік

ІІ рік

ІІІ рік

Всього

План

Факт

План

Факт

План

Факт

План

Факт

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Завдання (зазначаються для комплексних цільових програм)

1

Технічний розвиток сфери поводження з побутовими відходами

1. Розробка схеми санітарної очистки населених пунктів Арбузинської селищної ради Первомайського району, Миколаївської області

2024

Виконав

чий комітет селищної ради

Місце

вий бюджет

150

 

 

 

 

 

150

 

Покращен

ня екологічної ситуації,

утримання в належному стані благоуст-

рою населених пунктів

 

 

2. Розробка звіту про стратегічну екологічну оцінку Схеми санітарної очистки населених пунктів Арбузинської селищної ради

2024

Виконав

чий комітет селищної ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Зменшення шкідливого впливу твердих побутових відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я мешканців громади

Ліквідація стихійних сміттєзвалищ на території громади

2024-2026

Виконав

чий комітет селищної ради

Місце

вий бюджет

300

 

300

 

300

 

900

 

Покращен

ня екологічної ситуації, утримання в належному стані благоуст

рою населених пунктів

3.

Зачистка та рекультивація сміттєзвалища

 

2024-2026

Виконав

чий комітет селищної ради

Місце

вий бюджет

300

 

300

 

300

 

900

 

 

 

Всього

 

 

 

 

750

 

600

 

600

 

1950,0

 

 

 

 

 

                       ____________________________________________

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь