Біобезпека та благополуччя тварин

Дата: 08.05.2024 11:15
Кількість переглядів: 72

 

«Благополуччя тварин» стало звичною концепцією, завдяки тому, що останнім часом продуктивним тваринам почали приділяти більше уваги, а зоозахисники протягом довгого часу використовували принципи благополуччя тварин.

Біобезпека – це попередження, зменшення та елімінація впливу небезпечних біологічних чинників (агентів) на людей, тварин, рослин та на навколишнє середовище. Враховуючи темпи розвитку сільськогосподарського виробництва, транспортних і зовнішньо-торговельних зв’язків у сучасному світі, медицини стикаються з численними проблемами, пов’язаними з ризиками виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань. Особливо гостро питання біобезпеки стоять перед виробниками продукції тваринництва, фермерами, оскільки в процесі сучасного інтенсивного виробництва виникають ризики занесення патогенів та швидке їх поширення, тим більше за умов щільного утримання тварин і птиці, що вимагає дотримання жорстких умов біобезпеки та біозахисту.

Благополуччя тварин включає наступні елементи: профілактика хвороб, належний ветеринарний нагляд, менеджмент стада (утримання, годівля та ін), безпечне і сприятливе навколишнє середовище, гуманне поводження, забій в гуманних умовах. Термін благополуччя тварин відноситься до стану тварини; зміст, якого він набуває, визначається іншими поняттями (догляд, умови вирощування, гуманне ставлення).

Існує тісний зв'язок між здоров'ям і благополуччям тварин.

Індикатором, що дозволяє визначити ситуації, які загрожують благополуччю тварин є так звані універсальні "5 свобод": свобода від голоду і спраги, свобода від дискомфорту, свобода від болю і хвороб, свобода від страху і стресу, свобода природної поведінки. Цей індикатор дає чіткі орієнтації в тому, що стосується благополуччя тварин.

Поліпшення благополуччя тварин на фермі часто сприяє збільшенню продуктивності і підвищенню рівня санітарної безпеки харчових продуктів, сприяючи таким чином економічному зростанню.

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я тварин! У разі виявлення підозри захворювання тварин, звертайтесь до установ ветеринарної медицини.

З повагою, Первомайське районне управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (електронна адреса: veterinar-arb@ukr.net  або prv_dpss@dpssmk.gov.ua. 

 Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь