Нітрати у воді і їх вплив на людину   

Дата: 24.05.2024 09:34
Кількість переглядів: 70

 

  

     Нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму. Нітрати є постійним складником природних вод. У великій кількості вони  концентруються в поверхневих водах, куди потрапляють разом зі стоками з оброблюваних нітратними добривами полів або через викиди відпрацьованих господарсько-побутових вод.

      Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для людського організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Самі нітрати малотоксичні, але в організмі під впливом кишкової мікрофлори вони відновлюються у нітрити, які є більш токсичними. Одним з основних механізмів їхньої токсичної дії є перетворення гемоглобіну крові в метгемоглобін, який не здатний доставляти кисень до внутрішніх органів і тканин. Результатом чого є кисневе голодування організму. Воно призводить до порушень в роботі печінки, нирок, серцево-судинної і нервової системи, авітамінозу, погіршення обміну речовин, знижує концентрацію йоду, що впливає на функціонування щитовидної залози. Рівень метгемоглобіну вище 50 % може бути смертельним.

     Нітрати добре всмоктуються у шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні до організму людини у дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння. В Україні концентрація нітратів у питній воді не повинна перевищувати 50,0 мг/дм3 (водопровідна і кринична вода).

     Хто ж в групі ризику?   Важкість отруєння нітратами залежить від віку. Найбільш чутливими до дії нітратів та нітритів є діти раннього віку, які знаходяться на штучному вигодовуванні молочними сумішами  на воді з індивідуальних колодязів зі значним вмістом нітратів. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей першого року життя пов’язаний з недосконалістю ферментних систем організму та біохімічних процесів.     Такі діти вживають у 10 разів більше рідини на одиницю маси тіла, ніж дорослі.  В зоні ризику також знаходяться діти до 3-6 років та вагітні жінки.  Чутливими до нітратів є також особи старшого віку, люди, які хворіють на анемію, люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, які мають ослаблення організму, порушення обміну речовин та гормональних процесів  тощо, після споживання води з високим вмістом нітратів.

Як очистити воду від нітратів?

  1. Системи зворотного осмосу, вважаються найефективнішими установками для очищення води від нітратів. Їх ефективність становить 98%.
  2. Фільтри для води із завантаженням з іонообмінної смоли. Спеціальна нітрат-селективна смола поглинає виключно нітрати, пропускаючи разом з питною водою інші корисні для людського організму мікроелементи.

Щоб попередити негативний вплив нітратів на здоров’я населення та запобігти виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, варто:

Не вживати   воду із невідомих джерел (колодязів, каптажів), без даних лабораторних досліджень на вміст нітратів, що не повинні перевищувати 50 мг/л та бактеріальне забруднення. Особливо це стосується дітей та вагітних жінок! Перевірити якість криничної води можна в акредитованих на ці види досліджень лабораторіях.

 Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, бажано фасовану.

Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів: територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.

За можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів.

 

Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак. Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність!

 

Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.

 

При перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь