«Гайд безбар’єрних подій»

Дата: 23.07.2024 11:33
Кількість переглядів: 23

 

 

Фото без опису

 

Людина, яка не чує, ходить на музичні концерти. Людина, яка не бачить, відвідує художні виставки. Сучасні івенти можуть бути зручними і комфортними для усіх, якщо організатори про це подбають заздалегідь.

 

Яскравий приклад – виступ Ріанни на Super Bowl 2023. Запрошені перекладачі виконували і транслювали пісні жестовою мовою. Для людей із порушеннями слуху це не просто розуміння тексту, а можливість повноцінно насолодитися шоу. В Україні вже теж є такі приклади.

 

«Гайд безбар’єрних подій», створений у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської, спрямований на те, щоб будь-який публічний захід відбувався за принципом рівності для всіх учасників. Він містить зрозумілі та не складні для втілення рекомендації.

 

Основою безбар’єрності є мова, адже вона формує свідомість та ставлення. Тому на початку гайду зібраний словник термінів. У ньому пояснюється, як говорити коректно. Наприклад, у чому різниця між мовою жестів і жестовою мовою. Бо насправді першою усі ми користуємося, коли щось розповідаємо та задіюємо міміку або сплескуємо рукою. А от другою перекладався той самий виступ Ріанни.

 

Окремим розділом сформовані поради з підготовки онлайн-заходів. Замало забезпечити дублювання інформації текстом. Він має легко читатися. Йдеться не тільки про розмір і можливість його зміни, а й про шрифт. Літери, в яких поєднуються тонкі й товсті штрихи, людям із порушеннями зору складно сприймати.

 

Офлайн-подіям у гайді присвячені одразу кілька розділів. Є докладні універсальні поради – про вибір локації, облаштування місць парковки, їдалень, вбиралень, кімнат догляду і відпочинку, про комунікацію та підготовку персоналу тощо. Звісно, з урахуванням рекомендацій з Альбому безбар’єрних рішень: https://bit.ly/4d7CTwo

 

А ще гайд пояснює особливості доступності різних форматів івентів. Для конференцій це про розміщення проекторів та оформлення інформаційних стендів. Для спортивних подій – про окремий вхід для маломобільних груп населення. Або про спеціальні жилети, які вібрують в такт з музикою на концерті. Чи про ігри та активності, до яких на дитячих заходах можуть бути залучені усі маленькі гості. Зрештою, це про виставки з детальним описом експонатів у супроводі аудіогіда – як у музеї мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку чи у музеї Пінзеля у Львові.

 

Окремий розділ присвячений нюансам проведення подій в умовах воєнного часу.

 

Чекліст наприкінці гайду допоможе перевірити – чи доступний ваш захід для різних людей.

 

«Гайд безбар’єрних подій» існує у двох форматах – книги, яку можна завантажувати – https://bit.ly/4diKCbJ, та як окремий розділ «Довідника безбар’єрності» – https://bit.ly/3wdrgnO

 

Проєкт реалізується громадською організацією Безбар'єрність за підтримки спільноти «Бізнес без бар'єрів», зокрема компанії Група ДТЕК.

 

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree

#бізнесбезбарєрів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь