ДЕРЖАВНІ СИМВОЛИ УКРАЇНИ: «ГЕРБ»

Дата: 19.08.2024 10:51
Кількість переглядів: 19

 

Тризуб - язичницький символ, який є зображенням Триглава або Рода. З правого боку розміщується чоловіче начало (Дажбог), з лівого - жіноче начало (Макош), посередині - Перун, який символізує народження і смерть. Православні християни вважають, що тризуб - це символ Божественного світу, тому князі і правителі вибирали його знаком влади, проголошуючи себе намісниками Бога на землі.

Як свідчать історичні джерела, східні слов’яни використовували символічні знаки ще в період родоплемінного ладу на території України. Ними могли бути хрест, квадрат, ромб, коло, дещо пізніше – півмісяць, зірки, квіти, зброя, геральдичні звірі та птахи, зокрема однороги, олені, орли…

Тризуб є стародавнім символом, який зустрічався на українській території з найдавніших часів і шанувався як магічний знак та оберіг. У вигляді державної символіки він використовувався князями часів Київської Русі, оскільки він був знаком князівського роду Рюриковичів.     

Перша літописна згадка про тризуб як про великокнязівський знак стосується Х століття. Його зображення відоме із печатки Святослава Ігоревича. Згодом цей знак карбується на срібних монетах великого князя київського Володимира Святославовича де з одного боку портрет володаря, а з іншого – тризуб.  

Вперше про тризуб як про офіційний державний герб України заговорили в 1918 році. Українська Центральна Рада пояснила його прийняття тим, що це є знак князівської влади і спадкоємності української державної традиції.

У лютому 1918 року Голова Центральної Ради Михайло Грушевський виступив із пропозицією визнати в якості державного гербу Української Народної Республіки знак Святого Володимира – зображення тризуба. А 12 лютого 1918 року Мала Рада (президія) Центральної Ради у місті Коростені своїм законом затвердила тризуб, як герб Української Народної Республіки. Тризуб залишався також гербом Української Держави в часи Скоропадського і Директорії.

Державний герб України включає два символи: Малий та Великий герби. Малим державним гербом України є золотий тризуб на блакитному фоні, затверджений Верховною Радою 19 лютого 1992 року. Центральною геральдичною фігурою герба є тризуб князя Володимира Великого. Крім цього, згідно з Конституцією, елементом Великого герба мусить бути герб Війська Запорізького. 

Цікавий факт. Тризуб також присутній на гербах італійської армії. Їхнім підрозділам дозволено додавати до своїх гербів символи територій, де була отримана медаль за військову доблесть. Під час Другої світової війни 8-а Армія Італії була направлена в Радянський Союз, на територію України. Хоча тут її практично знищили, деякі все ж повернулися додому. Було сформовано нове військо, якому дозволили додати український тризуб на свої герби, як символ того, що на цій території вони отримали медаль за доблесть.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь