ДЕРЖАВНІ СИМВОЛИ УКРАЇНИ: «ПРАПОР»

Дата: 19.08.2024 15:45
Кількість переглядів: 16

 

Перша історична згадка про поєднання синього та жовтого елементів в офіційній символіці датується 1256 роком – днем заснування міста Львів. Герб цього міста, зокрема, прикрасив золотий лев на синьому тлі. Поєднання символічних для країни кольорів знаходимо і в добу козацтва. Часто у козаків запоріжців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих.

Перше офіційне визнання прапора відбулося у період створення Української Народної Республіки 22 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила Закон "Про Державний прапор республіки" і затвердила жовто-блакитний прапор її символом. (жовтий зверху, блакитний знизу). Його значення було таким:

- жовтий, золотий символізував Творця, Бога-отця та взагалі Вищу Духовність;

- синій, це все земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння.

Але у такому вигляді прапор проіснував недовго, в період правління Гетьманату Павла Скоропадського його знову змінили на синьо-жовтий.

Після приходу радянської влади український прапор було повністю змінено, а історичні жовто-сині кольори не поширювалися аж до проголошення незалежності України у 1991 році, після чого, 28 січня 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про Державний прапор України». Він являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3. 

Що означають синьо-жовті кольори на українському прапopi?

Кольори, які зображені на українській символіці, розшифрувати дуже просто, але їхнє позначення має глибокий зміст. Синій колір символізує чисте небо, а жовтий - пшеничні поля, що говорить про плідність та багатство української землі.

Український прапор сьогодні має нову історію, що символізує свободу та мир, але символи чистого неба – без ракет та беспілотників, а також родючої землі – без мін та вибухівок, обов'язково повернуться до нас після перемоги над агресором.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь